zaterdag 9 juni 2018

deel 2 van 5 juni nu St Domingo Calzada ; de kippenkerk

vervolg van 5 juni 2018


en toen naar Santo Domingo de la Calzada; ook een pelgrimsoord aan deze Camino Santiago.  De Calzada is de verharde weg die de vrome Domingo liet aanleggen om de pelgrims te faciliteren op hun route naar Santiago.
Overal zien we nu de schelpen van Jacob; en enkele aantallen (uhh..?) pelgrims. Een must is de lokale gotische kathedraal waar de heilige zelf in de zeer eenvoudige crypte ligt; zijn beeld staat achter plexi. 


Achter een hek staat in een praalgraf van ?? een prachtige marmeren tombe met aan het hoofdeinde Domingo in een zilveren poort. 




De kathedraal, met prachtig beschilderd houten plafond, hangt vol met gekleurede houten (?) altaarstukken, dure beelden achter glas, een Italiaans terracotta tafereeltje






Bijzonder in deze kerk is het fraai versierde gotische kippenhok !!  hoogst merkwaardig...
de legende luidt: een dienstmaagd van de lokale herberg zag haar avances tegenover een jeugdige pelgrim niet beantwoord; zij nam wraak door hem te beschuldigen van diefstal van een zilveren kelk die ze in zijn bagage had verstopt. De jongen werd veroordeeld tot de strop: ze noemen hem hier the hunged man! zie later in dit verhaal. Zijn ouders trokken bedroefd verder naar Santiago, maar op de terugweg troffen zij hem nog levend aan; beschermd door de heilige Dominicus/Santo Domingo. Zij vertelden het wonder aan de rechter, die juist zat te genieten van een gebraden haantje én hennetje. De rechter sprak: als dat waar is, dan geloof ik ook dat deze kippetjes straks wegvliegen van mijn bord: en zo gebeurde ! De jongen werd van de galg gehaald en het meisje gestraft. Sindsdien houdt men in de kerk een levende haan en hen ere ter ere van dit mirakel.

    dit is het gotische kippenhok; de haan en de hen wonen boven
 

Het gasthuis van Domingo is nu verbouwd tot Parador dus je kunt er nog steeds logeren; misschien iets te duur voor de doorsnee pelgrim ?? 
Op de hoek eten we bij een bakker een zgn hunged man en nog een andere creatie... De hunged man ?? is natuurlijk de jonge pelgrim die van diefstal werd beschuldigd


Alle inwoners wensen iedere toerist vrolijk een "bon camino" toe; het wordt de kinderen op school al aangeleerd want die roepen ons ook toe.

Overal langs onze route zien we pelgrims lopen op de duidelijk aangegeven paden langs de weg; overal staan borden; ook waar ze de weg oversteken: wij rijden op de Via Camino de Santiago


Wij zijn nog doorgereden naar Atapuerca waar archeologishe opgravingen aan de gang zijn en waar men jaren geleden resten heeft gevonden van wat lijkt een van de oudste mensen in Europa(?) te zijn. Helaas ging het info centrum sluiten en was er pas om 16u30 een rondleiding door de opgravingen, die nog steeds aan de gang zijn. Het was 2 uur dus daar konden we niet op wachten.

Het info centrum is meer iets voor kinderen dus verder maar weer door het schitterende Rioja gebied met de 'zachte' groene heuvels met hier en daar een spits bergje; dat zouden ook wel eens grafheuvels kunnen zijn: ze passen totaal niet in het landschap en zijn allemaal wel erg 'gladjes' en spits gevormd.

Op de enige camping in het hele gebied in Castrojeriz is nog aardig plek, maar een uur later stroomt het vol, vooral met NL-ers. Prima timing dus weer.

 

We kunnen nog buiten eten maar het is fris en als de zon weg is, begint het te onweren en te regenen; de leidraad in deze vakantie...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten