vrijdag 1 juni 2018

23 mei Villeneuve lez Avignon

Dinsdag 22 mei: wederom vanmiddag onweer voorspeld.
We laten ons niet kisten en gaan op de fiets naar Villeneuve Lez Avignon, wat we vanaf de camping kunnen zien en waar een enorm fort lijkt te staan.
We vragen de receptionist van de camping en die zegt dat het de moeite waard is om even naartoe te fietsen. ca 2,5KM.
We komen het stadje binnen bij de Tour Philippe Le Bel/ Filips de Schone. De toren is gesloten; we praten even met de beheerder die zegt dat er een expositie is van hedendaagse kunst en dat we naar boven mogen klimmen... nou... nee.  De resten van de oude buiten-wenteltrap zijn duidelijk aanwezig en ik klim even naar boven.... naar steen nr 2 ......   


Dan fietsen we de steile berg verder op en komen in het centre historique: erg mooi; ook weer de gele zandsteen(?) gebouwen en mooi plaveisel zoals in Avignon.

 

 We gaan de kerk Notre Dame binnen

 

    vier mooie schilderijen van evangelisten

 

en zien enkele mooie schilderijen waaronder een naar verluidt erg goede kopie van de Pieta van een hier wereldberoemde schilder: ; het orgineel hangt in het Louvre.
Van hem hangt ook een beroemd werk in het lokale musee de Pierre de Luxembourg, maar daarover later meer.

In de kerk is een hele oude steen (gerepareerd weliswaar) over de heilige Casaria die je hier en daar in de stad weer tegenkomt. Ik verdiep me niet in de legende, maar kom later nog weer op haar terug.

 






allerlei relikwieen, oa is er een nis met glazen kistjes (bom)vol relikwieën; en een tombe.
We wandelen even door het cloitre en dan op zoek naar koffie. 
Die vinden we in de tuin van de Abbaye de St André. Een beeldige plek en de cappuccino lijkt al meer op koffie dan die van gisteren.


Dan gaan we naar het fort; een enorm bouwwerk - natuurlijk - helemaal boven op de berg.




                                                                 onze fietsjes deep down

We lopen er een klein uur rond, over de transen, langs dikke muren, in een klein kerkje; en schitterende uitzichten.

Dan gaan we terug naar de Jardins de l'Abbaye de St. André. In het hoofdgebouw mag je alleen in de expositieruimte waar een  tentoonstelling is van mooie foto's van enge en minder enge beesten: kent u deze ??? het is een echt beestachtig beest



      prachtige doorkijk uitzichten

 
ziekenzaal

Het zijn zgn. Italiaanse tuinen; mooi natuurlijk en in de brochure staat zelfs: dit is een van  de mooiste tuinen van Frankrijk !! ; oa ook met overblijfselen van het oude klooster, zoals ziekenzaal met keuken en 2 kerken met daar tussen in het kerkhof; en on top het kerkje van (ja daar is ze weer) de heilige Casaria, dat is gerenoveerd door een dame zoals we in een filmpje ergens binnen zagen. 

Casaria


Mooie wandeling omhoog langs een laan met irissen (Van Gogh was hier ook) een olijfgaard, een vijver bij de rozentuinen, etc etc. 

We hadden een combiticket en wilden perse ook de Chartreuse zien
Een nog aardig in tact klooster dat nu wordt gebruikt voor culturele doeleinden. We stallen de fiets op een grote parkeerplaats en klimmen door een poort in de lange muren een soort dorpsstraatje in.




we moeten een stukje lopen tot een beeldig pleintje met een enorme poort die toegang geeft tot De Chartreuse (ik denk meteen aan groene en gele likeur die we vroeger hadden).
We starten aan het eind van de tour in het schitterende cloitre de St Jean, met een enorm waterreservoir en rondom mooie gebouwtjes met de hier overal gebruikte terracotta dakpannen:



  

     Toilet en bad ... altijd fijn om te hebben 


mooie doorkijkjes (ik houd er van) en ook van fresco's ..



we eten een tartelette a l'orange (schillen) in een van de oude abt-kamers en gaan daarna de kerk binnen. We zien (toevallig) aan het einde rechts in een apart deel, achter een hek met netten ervoor, in een hoekje weggestopt het praalgraf van Paus Innocentius VI. Daar gaat/moet duidelijk iets gebeuren; je vindt em bijna niet...


Dan langs lange gangen met kloostercellen, de oude waskamer, hele oude deuren, wat grotere ruimtes, de prachtige fresco-kapel met ook hier fresco"s van Matteo Giovannetti zoals ook in het Palais des Papes. 

Dan buitenom weer langs de overblijfselen van een buitentrap. Een groot complex en zeker een uur rondgewandeld.  We ontdekken dat we rondom de muur zonder hellingen weer de stad in kunnen fietsen.

We zien geen aantrekkelijk terras voor een drankje, maar wel het musee Pierre de Luxembourg en een voorbijganger zegt in vloeiend Frans tegen ons dat we daar echt moeten gaan kijken want daar hangt het wereldberoemde !! schilderij van Engguerand Quarton

               

    en daar hebben we Casaria ook weer ....

 
    en nog veel meer moois

 

Buien zien we alweer een donkere lucht die snel op ons afkomt, dus terug naar de camping.
We zetten de fietsen droog en gaan bij de bar bij het zwembad een drankje drinken. Dan barst het onweer weer los - weer top timing dus ! -  en het regent nog 2 uur.

Geen zin in koken, eigenlijk niet in de afwas daarna in de frisse openlucht.
We kijken wat de winkel te bieden heeft: geen groente dus we bestellen een pizza Andalous a eur 11; ik had dezelfde met iets knapperiger bodem op de laatste camping: Diavola en dan voor eur 6.....  oh bel paese...
We hebben em opgesmuld met een toetje van griekse yoghurt met amarenen na..... jammie..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten