vrijdag 22 juni 2018

21 juni 2018 ZOMER IN LASCAUX !!

Donderdag 21 juni is het weer heel warm. We gaan naar Lascaux, dat krijtrots/-steen betekent. Een erg mooie route, nog steeds in de Dordogne. 

De grotten met de prachtige vooral dierentekeningen is in 1940 bij toeval ontdekt door 4 studenten. Een van hen had een hond bij zich die in een 'konijnenhol' kroop en er niet meer uit kon komen.
De doorgang was te klein dus de eigenaar ging gereedschap halen om het gat groter te maken.
Toen stuitten de vier op de grotten.
De legende aldaar luidde al dat er een grote schat begraven zou zijn: helaas geen kostbaarheden, maar wel deze nu wereldberoemde tekeningen.

De zgn. eeuwenoude site kom je binnen door een heel futuristisch bouwwerk; erg mooi aangelegde tuinen met waterpartijen: dit is al indrukwekkend



de 4 studenten toen                               en jaren later

In 1948 ging de grot open voor publiek maar aangezien de tekeningen en de wanden veel te veel te lijden hadden onder de menselijke warmte en adem, werd de grot in 1963 gesloten. Er is toen een exacte kopie gebouwd van de grotten met de tekeningen die men vanaf 1985 kon bezoeken. In de herfst van 2016 is de totaal vernieuwde site open gegaan voor publiek.

Het is een prachtige, natuurgetrouwe kopie in de originele kleuren van de echter grotten

 


Je waant je binnen (rondleiding verplicht) echt in de grotten, de temperatuur is er 13 grC en alles is exact zoals in de echte grot. En toch voelt het 'anders' - nep dus. Wel heel mooi en met goede uitleg van de gids die voor ons haar eerste rondleiding in het engels deed. 

Vooral de lange gang met de in rood, okergeel en zwart beschilderde wanden en plafond op het spierwitte krijt is erg mooi.

Er is een grote zaal waar details van de tekeningen zijn nagebouwd en zodanig verlicht dat men er goede foto's van kan maken. Men heeft voornamelijk dieren getekend, stieren, paarden en herten; gevaarlijke roofdieren staan verdekt opgesteld... Men weet niet waarom.

 


Ook is er geen vegetatie getekend: misschien omdat het destijds grotendeels kaal was en koud?
Wel staan er hier en daar zwarte punten, misschien de dagen/tijd dat er aan gewerkt is? men weet het niet.
Er is 1 duidelijke tekening van een man maar wel met een vogelhoofd. Men heeft geen idee wat het voorstelt.



Ook staan er geometrische figuren: blokken, strepen... ook daar kan met niets zinnigs over zeggen.

Men denkt wel dat er vele jaren en generaties is getekend aan de duizenden tekeningen; ook in 'overleg' met andere grotschilders in de vele grotten die je hier in de Dordogne vindt en die ook onderzocht worden. Het kan best zijn dat er nog veel meer tevoorschijn komt. Prachtig om zoiets te vinden. 

Als je met de tablet foto's maakt, krijg je die toegestuurd als je aan het einde een emailadres invult. Perfect geregeld allemaal (even afwachten of het gebeurt; ik heb een paar foto's gemaakt).

Dan kun je een theater in waar op schermen voorstellingen worden geprojecteerd over oa het onderzoek van de grotten.

Er is een 3D film in een mooie bioscoop. Iedereen krijgt een tablet mee en een koptelefoon; de kassier vroeg waar we vandaan kwamen en op ons kaartje kregen we een Nederlandstalige uitleg. 

 



 De wandelgangen zijn enorme betonnen wanden die doen denken aan kloven in de bergen, moderne grotten.

We eten een broodje op het terras voordat we verder rijden naar Thiviers, waar een acsi camping is met zwembad.. nog even lekker relaxen.
Net voor de camping vinden we een carrefour met goedkope tank en shoppen weer een uurtje voor lekker eten.

De camping La repaire; die ook nodige de reparatie behoeft, is wel mooi, maar achterstallig onderhoud en een vies, met plasticc overdekt en troebel zwembad met dikke mannen die roken en veel blikjes leegdrinken. Ik stort me er toch even in maar kokhals als ik wattenstaafjes zie liggen.


Snel onder de gelukkig stevige douche met wel overal kapotte tegeltjes.
Duidelijk 3-sterren niveau... beetje brr.
Wel euro 2 duurder dan de prachtige camping in Sarlat/Proissans.  

Heerlijk weer buiten gekookt en gegeten: eindelijk zomer...

    



Geen opmerkingen:

Een reactie posten