maandag 11 juni 2018

8 juni Santiago de Compostela

Vrijdag 8 juni: het is zonnig dus naar de kathedraal.
We wandelen rondom en zien op het grote plein nu wel veel pelgrims die elkaar enthousiast begroeten of feliciteren met het behaalde eindpunt.. ?


Ik vind de kathedraal veel kleiner dan de buitenkant doet vermoeden, ook vrij rustig, maar dat komt waarschijnlijk omdat hij in de romaanse stijl is gebouwd; veel aangenamer  dan gothisch. Ook hier een enorm verguld altaar en nog diverse kleinere.



We gaan in de rij door een smalle doorgang onder een mooi 'bouwwerk' in de crypte, ooit ontstaan door het flinke niveauverschil in het landschap.  helaas:

 

daar legt men de handen op de 'koperen' schouder van San Tiago/St Jacob en dan zakken we nog iets af naar een zilveren kist waarin de resten van hem moeten liggen.

  

Er wordt gebiecht en er zijn een paar missen aan de gang.  In het museum staat een enorm wierookvat dat zo nu en dan aan een heel lang touw door 8 mannen door de hele kerk heen en weer wordt geslingerd.

In het museum hangt het origineel. dus: naar het Museo Catedral dat over 4 verdiepingen is verspreid. Er mogen geen foto's worden gemaakt: we zien prachtige wandtapijten van Goya en Rubens: net schilderijen met heldere kleuren...

 



We gaan de schatkamers in... ongelooflijk kostbare spullen... ik denk er het mijne bij ... 

Boven staan we op een balustrada met een klein balkon en kijken neer op de pelgrims en het gebouw aan de overkant dat ik het Paleis op de Dam noem.



                                                                het balkon

We zien een leuk terras en gaan er even later koffie drinken: heerlijk in de warme zon: ongekend; en ook weer heerlijke cafe leche. Dan gaan we op zoek naar een broodje, maar dat is hier niet zo eenvoudig. Ook zie je bijna nergens zoetigheden in en op de bars. We vinden een patisserie en eten een dikke kokostaart als lunch.

Slenteren wat langs de winkeltjes die nu allemaal open zijn; een stuk gezelliger dan gisteren. We komen door mooie oude straten met arcades en mooie panden. het oude deel van de stad is mooi,


we praten met 2 Portugese geestelijken, gekleed in Jacobuspij en herkennen nu ook de beeltenissen op taarten en souvenirs.  


De meeneemgarderobe van een pelgrim: korte broek, dikke maillot, regenjack en stevige schoenen
en een paar nieuwe voeten???


 

Dan gaan we naar het volgende onderdeel van het museum in het onoverzichtelijke enorme gebouwencomplex van de kathedraal. Daar gaat het over sig Mateo die de kathedraal ooit heeft gerenoveerd; er is zelfs een speelfilm van gemaakt die op een tv-scherm te zien is. Het gaat voornmelijk over het nieuwe zgn Glorie-portaal, dat hij voor de oude hoofdingang heeft gebouwd.

foto van internet

Dat is helaas niet te zien want er wordt nu drastisch gerenoveerd omdat de boel op afknappen stond. Als we buiten komen is het plein leeg want het onweert en de zondvloed is gearriveerd.... 


Na 10 minuten wordt de regen iets minder en zoeken we de bushalte van lijn 4 die vlakbij de camping stopt.
Het blijft regenen, what else is new,  dus we eten maar weer in de camper; jammer - maar wel lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten