vrijdag 1 juni 2018

30 mei op naar Spanje op naar zon

Woensdag 30 mei: het motregent en de voorspelling geeft nog zeker 3 dagen slecht weer.
In NL is het nog steeds subtropisch...  
Op naar Spanje; Roses, net over de grens bij Perpignan.
Na ca 50 KM zien we op een bord een enorme abdij: Abbaye de Fontfroide; de koude bron.
We steken af de binnnenlanden in: het is nog steeds droog en zo nu en dan een sprankje zon.

De abdij is een prachtig complex van gebouwen met de mooie terracotta daken. Erg afgelegen, alhoewel vlakbij is een mooi kasteel op een berg, van een markies.





Ook de heuvel waartegen de abdij aan is gebouwd is erg mooi beplant en er zijn diverse thema tuinen waar je een wandeling kunt maken van min. een half uur. Voor de entree is een voortuin met een fontein met terracotta beeld van Apollo en Diana.

We krijgen een NL rondleiding mee en gaan op pad. In dit klooster is nog de zgn Lekenbroedergang bewaard gebleven: schijnt uniek te zijn. De gang waardoor de lekenbroeders, die wel buiten het klooster mochten werken, bv op de landerijen, verbinding hadden met de ruimtes van de monnikken. Daarvoor is de grote trap die leidt naar de enorme zaal waar vroeger de eet- en slaapruimtes van de leken waren. De ruimtes zijn niet gemeubileerd en ook de kerk is heel sober; kenmerk van de Sixtijnen.

De kruisgang omsluit een mooie tuin. De zuilen zijn van diverse kleuren natuursteen met versieringen van bloemen en planten want bij de Sixtijnen werden geen mensen en dieren gebruikt in de decoraties. 




In de heilige Bernhard!! kapel ligt een stenen ridder met maliënkolner en er staat een bijzonder stenen kruis met een beeldengroep op de 'achterkant'.. 




en nog enkele andere schijnbaar kostbare beelden


Helaas was de Pelgrimskapel gesloten; jammer voor deze pelgrims... 

Toen de tuinen in: eerst een grote rozentuin die ook groot geurde... zo horen rozen te ruiken, vooral deze roze: die al een beetje op een kleinne pioenroos - een van mijn favoriete bloemen - lijkt.
Er is een ronde vijver met een enorm oranje beest en een paar kleintjes. Die grote steekt even zijn neus boven het water om te kijken wat ik kom doen: soortgenoten.



We wandelen door de tuin de berg op langs diverse thema'tuinen' met een insectenhotel, bijentuin, wat beelden, de grote neptunesfontein, maar vooral een super uitzicht op de daken van het hele complex.


 




We kijken even in de winkel met allerlei geuren, smaken en Nederlands gietijzeren sierwerk!! 

                 

Dan rijden we door - wederom alleen maar wijngaarden - richting Perpignan en zijn om 15u15 in Espana.
Ook daar regent het; erger nog: het stortregent en het onweert als een gek.
Gelukkig wordt het aan de kust iets beter en met een pietsje zon en een berg geluk krijgen we de 2 laatste plaatsen op de camping in Roses.

Pff eindelijk buiten zitten in de zon met kaas en wijn ....  Ik ben al blij dat ik uit Frankrijk weg ben....  benieuwd naar Spanje: jaaahren geleden geweest dus op avontuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten