vrijdag 1 juni 2018

23 mei 2018 Avignon dag 2

Woensdag 23 mei: weer met de gratis ferry naar de stad om enkele musea te gaan bekijken. En een foto te maken van de Pont d'Avignon in de zon.

 

We beginnen bij Musee Le Petit Palais, naast het pausenpaleis aan het bovenste van de drie grote pleinen. Het is gratis vanaf 20 aprl jl.
Er hangt grotendeels middeleeuwse, religieuze, kunst waar ik totaal niets mee heb. Er zijn wel werken van beroemde schilders bij zoals bv Botticelli, Veneziano (het kind lijkt wel een oude man, maar dat vind ik vaak), Ghirlandaio, Macchiavelli  .  

      dit roze kleed vind ik mooi

     

Dan op zoek naar een leuk terras met koffie. We nemen cappuccino, in dit geval slappe koffie met veel warme melk dus mijn koffie.....met een halve bladerdeegrol met iets room erin...  en zien sportieve wielrenners enorme bakken ijs met slagroom verorberen.... misschien al ver komen fietsen.

  


Aan de overkant is een mooi gebouw met glas-in-lood ramen met daarin familiewapens. Boven de ingang is een bijzonder fröbelwerk, dus we gaan eens kijken.

Het is het Palais de Roure dat ook gratis (gedeeltelijk) te bezichtigen is.. We krijgen zelfs een Nederlandse beschrijving mee: "Het Palais ademt een bijzondere sfeer..."  
Oorspronkelijk van de schoonvader van de Italiaanse Pierre Baroncelli uit Florence die banden had met de delle Rovere, een pausen familie. (we komen ze verderop in deze reis ook nog tegen, de Baroncelli)
 De familie had het pand in bezit van 1469 tot 1908 !!  Toen kwam het in handen van vastgoed-handelaren die het paleis helaas ontdeden van zijn decoraties. In 1918 werd het aanngekocht door Jeanne de Flandreysy-Mellier, voorvechtster van de Provencaalse cultuur.  Ook hier weer een zgn escalier d'honneur/eretrap - net als in het palais des papes) naar de 1e verdieping, de etage noble; de trap werd aan het eind van de 17e eeuw gezien als meesterwerk.


veel mooie schilderijen; ook van de Pont toen die nog helemaal van Villeneuve naar Avignon in tact was

 

De woonvertrekken zijn gemeubileerd in de Provencaalse stijl uit de 18e eeuw. Met een bijzonder kantkistje.... een broodkast...


Jeanne ging provencaalse schrijvers 'verzamelen' en praatte zelfs over een Provencaalse Villa Medici (zie ad Rome) . In 1944 schonk Jeanne haar stichting aan de stad Avignon. Erg mooi extraatje....voor de stad en vandaag voor ons.

Toen naar Musee d'Angladon maar dat was nog gesloten dus even in het mooie platanenparkje van de mediatheek aan de overkant gezeten. Binnen was een expositie met foto's van een beroemde dichter René Char.

                en onder de plataan Marian met haar eigen mediatheek

Blijkbaar een jubileum of id want in het Musee d'Angladon was ook een speciale tentoonstelling over hem ingericht.
Hij schreef oa gedichten die hij liet illustreren door bekende schilders zoals bv Braque, Matisse en Miro.  Heel erg leuk :

 


  Hij schreef brieven en kaarten die hij illustreerde: enig !

in de rest van het museum hangen prachtige schilderijen van Picasso, Modigliani, Sisley, Degas... 

     Modigliani en Picasso gebroederlijk naast elkaar


In dit museum kom je eerst in een zaal vol Vlaamse en Hollandse meesters.



Erg mooi is in sommige kamers dat de gordijnen en de wandbespanning van dezelfde schitterende stof zijn en in de salon ook nog enkele meubels.

               

Dan wandelen we naar het Musee Calvet: moeilijk te vinden (de musea worden hier nergens aangegeven)  maar een prachtig gebouw met een nog mooiere toegangspoort! 


Veel mooie schilderijen, ook hier Hollandse meesters; er is een schilderij met de complete Pont van Avignon naar het fort (en gezien vanaf het fort) St André waar we gisteren stonden: het landschap ziet er nu heel anders uit !!  (foto 3)


         

Ik herken een mooi beeld naar Michelangelo's Moses in Rome. Een zaal vol theatrale beelden, vooral van dames die ons inspireren... 


      
Er zijn een paar zalen, maagdelijk wit, met prachtige beelden. vooral de dames inspireren me en hebben een plekje voor me vrijgehouden. Gelukkig valt ik qua kleur niet erg uit de toon Zwart/Wit




en binnenplaats met de machtige platanen die de mooie fontein in het niets doen verdwijnen ...


een kleine egyptische verzameling


 

       vriendje Julius C                     Egyptisch vriendje

en boven een halve verdieping met nog veel meer mooie schilderijen en 2 moderne meesters die ze naschilderen.


Ik zie een schilderij van het "romantische straatje in Villeneuve Lez Avignon" waar we gisteren doorheen fietsten !!

             

Als we buitenkomen is het drukkend warm en zien we in de verte weer een onweerslucht op ons afkomen; dus wederom spoorslags terug naar de camping: nu eens lopend over de nieuwe brug.
We gaan meteen afrekenen omdat we morgen vertrekken; het meisje vraagt of een een fles Pastis willen die iemand is vergeten: het blijkt een restje te zijn, maar wij genieten nog even van dit heerlijke franse drankje in onze camper en dan begint het prompt te regenen: wederom perfect timing ! drie keer scheepsrecht!!


het helpt wel als je al die pausenpaleizen en religieuze kunst bezoekt: je krijgt een lijntje met boven en ze wachten netjes met gieten tot wij binnen zitten !
Ik maak een heerlijke groentenhap met reepjes van die lekkere dunne italiaande kalfslapjes die we in een warme wrap wikkelen als koekkoeken op het terras van de 'overburen' met uitzicht op onze eigen blikjes. 
Na de afwas schrijf ik dit op een word pad in de pc want ik heb natuurlijk geen internet.
Het was hier heel erg mooi !
Stoel,tafeltje en wasrekje ontdaan van een laag modder door alle opgespatte plensregen alvast opgeruimd; de fiets goed vastgezet, etc etc en morgen naar Saintes Maries sur Mer in de Camargue... allons-y !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten