vrijdag 1 juni 2018

24 en 25 mei Stes Maries de la Mer


donderdag 24 mei vroeg op en om 08u30 al richting Saintes Maries de la Mer, 81KM. Daar is het halfjaarlijkse pelgrimsfestival van Roma en Shinti die de relikwieën van de Zwarte Sarah in een processie de zee in dragen.
Eerst een stop bij de tank bij een Carrefour en natuurlijk even wat eten -  oa asperges !! -  ingeslagen. 

Toen we bij de camping in de buurt kwamen zagen we al hele grote en bomvolle camperplaatsen en ook bij de camping stond men in de rij voor een plek!  Mooie ruime plekken en goed uitziend sanitair. Ook het zwembad en de rest van de gebouwen zien er prima uit, beetje spaanse stijl.



Snel op de fiets naar Stes. Maries; een mooi dorp, normaliter ook erg toeristisch maar nu bomvol.  Alle terrassen - en er zijn er heel veel - zitten vol etende mensen. er is een braderie in alle straatjes, overal zitten en staan mannen zigeunermuziek te maken en er is een zigeunermarkt. (met beeldige kinderjurkjes, -schoentjes met hakken en beddengoed..... )



We gaan eerst naar de kerk - van buiten vind ik em mooi -

 

waar het straks vol zigeuners zal zijn omdat daar de relieken van de Zwarte Sarah aan een katrol uit een bergplaats in het plafond worden getakeld.

          

De Roma, Manouchen, Tsiganen en Gitanen komen hier (al sinds de 6e eeuw) 2x per jaar bijeen; 25 mei voor de heilige Jacobé en eind oktober voor Marie Salomé. Zwarte Sarah is de patroonheilige van de zigeuners die de 2 heiligen hier in zee heeft ontvangen na hun vlucht uit Judea...

Wij nog snel de crypte in, waar het snikheet is van alle brandende kaarsen. Daar staat de Zwarte Sarah, bestaand uit witte glanzende lappen en een rode eromheen; bovenop staat een soort doosje met een zwarte soort grote knikker of zoiets erin. Iedereen wil die knikker aanraken - lange wachtrijen.



Onze pelgrimstocht is in volle gang. We wandelen door het dorpje, langs de kraampjes op de zigeunermarkt en eten dan een ijsje (ik Grand Marnier) op een schaduwrijk terrasje.
Inmiddels zitten er zelfs mensen op het dak van de oude kerk om niets te missen van de processie die rond 4 uur begint.

We zoeken een zitplaatsje op de keien langs het strand om ook de processie de zee in te zien gaan.  Dat duurde echter nog tot 5 uur. Eerst polite te paard en daarachter kwamen een tiental mannen op paarden het strand op.



Zij leidden de Zwarte Sarah 'binnen' en het ding met bloemen dat we 's middags al in het dorp hadden zien staan (foto boven). Ook kwamen er nog enkele vaandels met afbeeldingen van ZS, enkele geestelijken en de bisschop. Ik zie nog net zijn mijtertje. Inmiddels schoof de meute langzaam maar zeker richting de zee en veel zigeuners gingen er ook in. Toen zag ik ineens boven de massa uit de ZS; dwz de witte lappen van achteren; ook zij moest eraan geloven en ging te water, waar de bisschop vanaf een boot ook te water moest.... 



Toen verdween langzaam de massa weer richting dorp en was het gedoe voorbij. Morgen volgt de tewaterlating van de 2 heiligen  Dat zal me een spectakel worden .

Vrijdag 25 mei:  eindelijk een strakblauwe lucht. De camping loopt leeg .. ??
oh dan is het vandaag toch geen spectakel in het dorp...?
Dus lekker fietsen door de Camargue...  Door het dorp waar ook wat paardloze woonwagens staan - ik dacht ineens Hans K te herkennen... maar nee... het was wel een Nederlander die hier al 35 jaar komt voor alle processies. Hij trekt door heel Europa met woonwagen (die ronde links) en Mammaloe; het peerd staat in de wei bij de andere woonwagentrekpaarden. De hond heeft zijn eigen woonwagentje

 

Verder is er weinig te doen in het dorp dus vandaag slaan wij ook het (niet)spectakel over en peddelen oostwaarts langs zee de Camargue in.
Delen van het pad liggen vol stuifzand, wat niet echt lekker is om de zware e-bike door te zeulen. Het is een prachtig stuk natuur, doodstil, met hier en daar witte reigers en flamingo's. 

 


Soms lijkt het op vennen op de drentse heide.
We staan even stil bij het monument voor Gilbert Laroy, een Saintes Maries de la Merrer die door toedoen van de nazie gruwelen is gestorven, zegt de steen. Hij wordt hier geëerd, ook met zijn naam op een groot deel van de boulevard langs zee waar de processie langs trekt. 


Na 1,5 uur hebben we 15KM afgelegd en zijn bij de Phare de la Gacholle.


Daar staat dat het eerstvolgende dorpje met eet-/drinkgelegenheid nog 18KM is. We kijken een eind in de richting; exact hetzelfde landschap en NL-ers die er vandaan komen raden ons niet aan om er heen te fietsen. Het is ook te ver want we zitten lekker te bakken op de fiets op die open vlaktes, terwijl de zee ons hier en daar vrolijk kabbelend begroet.... Ik moet me inhouden .... 

En wel tot 3 uur en dan ga ik naar het strand bij de camping. Het zijn kleine baaien met zeegroen water en halfronde zandstranden. Heerlijk water en onverwacht snel diep en fris. even lekker opdrogen in de zon en dan bij hier nogal verwegge buuf M aan de resten (bak)aardappels van gisteren met een bak sla.
In het binnenland zie ik hele donkere luchten; what else is new !! maar ze komen nu gelukkig niet hier; te danken aan het heerlijke zeebriesje dat hier blaast....?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten