dinsdag 12 juni 2018

12 juni weer naar Frankrijk St Jean de Luz 13 juni naar Lourdes

dinsdag 12 juni: weinig geslapen vanwege regen en storm;
ik wandel nog ff naar het strandje en zie een bord aan het hek: onze camping is ook Pelgrims herberg

   

en dan weg hier uit de golf van Biskaje !  nog ca 200KM naar de grens met Frankrijk en hopen dat het daar een beetje lekker weer is of wordt....

Het is een vervelende route om Bilbao heen. Noodweer, dus geen stop voor Guggenheim en weer veel enorm lelijke gebouwen, ook in de stadjes rondom.
Vreemde wegen qua constructie van rotondes door en over elkaar, links erop, rechts erop en eraf.. nogal verwarrend, terwijl ik zo enthousiast was over de mooie en gratis snelwegen, de veiligheids maatregelen bij bv tunnels en opritten van de snelwegen, zelfs op bergweggetjes zijn langzaamverkeer-stroken.
De mensen rijden vrij voorzichtig, soms te aarzelend, halen niet roekeloos in, wachten netjes met oprijden grote weg, etc etc, maar vandaag was alles anders. Nogal vermoeiend en duizelingwekkend.
We wapperen de grens over en ook in Frankrijk zware storm en veel regen; code oranje

We stoppen bij een grote mall met een LeClerq hier in St J-de-L en winkelen wat om de tijd te doden. We drinken een café au lait: oh ja ik ben weer in Frankrijk: bah die koffie hier en hs duur...

Er staan nogal wat campers op de parkeerplaats, tsjaa wat moet je met zulk weer op een camping.
Men gelooft hier ook nauwelijks dat het zulk bar weer is en blijft, net als normaliter in november - zei de receptioniste op camping Itsas Mendi in St Jean de Luz.

De parken zijn overstroomd, grote bomen staan dik in het water, overal langs de wegen liggen grote takken en het plenst en stormt de hele dag.


De camper staat te schudden op de camping en ik durf niet eens de schotelantenne uit te draaien. Gelukkig is er internet in de camper dus kan ik vandaag ook weer posten

Er is een overdekt zwemparadijs, maar het is te bar om er naartoe te lopen. Hier is het restaurant wel open, maar idem dito

Marian heeft een oventje en warmt lekkere pizzabroodjes op: een bakje sla erbij in de schuddende camper en verzadigd. 

Dan wandelen we over de camping want het is zowaar droog; dat is echt uitwaaien!!  
Het stormt nog steeds windkracht 43KM p/u.
Het is een steile terrassen camping met een groot buitenbad en een verwarmd binnenbad. 
 

 

We gaan op zoek naar het strand waaraan deze camping zou liggen. 

We vinden alleen een soort grotingang, kijken door een lange tunnel maar zien het uiteinde niet goed. Als dat de strandopgang is dan nu even niet. 

 

Er stroomt al het nodige water door en als het weer gaat regenen wordt het een waterval.

Ons plan om lekker een paar dagen aan zee of een zwembad te liggen, gaan wederom de mist - of beter: storm en regen in, dus morgen verder naar Lourdes.

Woensdag 13 juni: de hele nacht liggen schudden op windkracht 43. Gelukkig was het droog dus zo nu en dan even geslapen. Maar om 08u00 begon het weer te plenzen  2018 not good to me
Dus verder het binnenland in richting Lourdes.  De wind is nu iets minder en verdwijnt hopelijk snel met de regen.

On the road again:  Woensdag 13 juni 2018
Het eerste deel van de route tot Bayonne is vreselijk: veel water, veel verkeer, snelweg... maar na een poosje gaan we gelukkig de binnenlanden in. Een erg mooie route door de heuvels en door de binnenlanden naar Lourdes.
Een deel van de route stuurt ons langs een heuvelachtig en camperbreed wegje; zo nu en dan komen we ook nog een auto tegen en het gaat maar net ... wel wachten op wat mooie koeienachterkanten, maar die gaan netjes aan de kant.
            

Overal overstromingen, op de rotonde staat een visser: hij is nog nooit zó dichtbij t water geweest als vandaag....


Als we onderweg koffie drinken, vertelt een andere gast ons dat er gisteren in 1 dag evenveel regen is gevallen als anders in 1 maand. En dat is ook te lezen in de krant en buiten te zien:


we drinken koffie met Merveilles; soort vaste croissant met een eau de cologne smaakje en kurkdroog, weggespoeld met koffie, niet zo heel merveilleuse.
We hebben in het NL in hun gouden gastenboek geschreven; goud?? een schrift met een wit satijnen kaft met glitterletters... prachtig smoezelig

Overal staan de landerijen blank, de mais verzuipt: ze hadden beter rijst kunnen verbouwen.
Rivieren denderen door de dalen: te hard voor de rafting clubs die je overal onder weg ziet.

We rijden via een heel smal wit weggetje maar ook door pittoreske dorpjes, en zien mooie villa's en kastelen. We zijn om 15u00 op camping Le Foret in Lourdes, die gelukkig hoog ligt want beneden bij de rivier is alles overstroomd.
De receptionist op de camping zegt dat we half op een van de verharde paden moeten gaan staan en niet op het sompige gras.

    
                     gisteren                                    vandaag     




De zon schijnt, maar even later begint het weer te plenzen; gelukkig stormt het hier niet. de grotten zijn vandaag gesloten en ook de wandelroute naar de basiliek vanaf de camping ivm overstromingen. We gaan lekker; nu wordt het in Spanje eindelijk mooi weer en zijn wij weer in Frankrijk. We doen iets niet goed.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten