vrijdag 22 juni 2018

14 juni Lourdes

Dankzij de juiste tip van Bianca W.G., kan ik weer foto's plaatsen. Thanx a lot !! 
Mijn gratis blogger uploadaccount was vol dus ik heb hele oude blogs leeggemaakt ..  
nu ga ik vanaf 14 juni alle texten voorzien van foto's dus nogmaals: veel lees- en kijkplezier ! 
====================================================================

donderdag 14 juni: eindelijk weer een zonnetje; dus met de bus naar het sanctuarium, de basiliek ed.

Eerst met een bus vol belgische dames de berg op naar de eglise de St Pierre (Padre Pio) waar zij om 10u00 een unieke mis bijwonen, naar verluidt.
Ze is nerveus als we hun hotel weer voorbij zien komen; mai... komen we wel op tijd ...  Maaar het lukt.
Er is nogal wat verwarring over wie waar wil uitstappen. Wij maken een rondje Lourdes mee en worden dan gedropt bij de basiliek waar we een kwartier geleden ook al waren. Nu de hele stad ongev\veer gezien voor eur 1,20; ook goed.

De grot van Bernadette is overstroomd en we zien van bovenaf bij de Basiliek dat er beneden hard wordt gewerkt om het water en vervolgens de dikke laag modder weg te werken. De bruggen zijn afgesloten en achter dranghekken staan de mensen te kijken. 


In de basiliek is een mis aan de gang, ik loop wat rond





en ga dan buitenom naar de bovenkerk, waar een mis in het italiaans bezig is. 
De schijnbaar goed geconserveerde reliken van Bernadette liggen in de kathedraal in Nevers; hier staat slechts een foto. Ik ben er snel klaar en wacht buiten op Marian.

We dalen weer af de stad in en kijken naar allemaal dezelfde spullen in allemaal dezelfde winkeltjes op een rij.  We drinken zgn italiaanse cappuccino, slootwater met slagroom, en eten een torte basque of een couque basque; iets opgewarmd met zachte gele room .... lekker. 


Dan zoeken we de bus naar de camping ... we weten nog dat bij de overdekte markthallen een halte was; de andere kunnen we niet meer vinden.
Ook weten we niet waar de camping is dus lopen is ook geen optie. Dan maar naar de tourist info: die was groot en staat overal nog aangegeven maar het kantoor is leeg.
De markthallen zijn aan het opruimen en sluiten.

De buschauffeur van vanochtend pikt ons op kijkt vreemd en vragend ...als we naar de camping willen: hij blijkt er dan ook na weer een rondje Lourdes van ca 20 min niet naartoe te gaan. We stappen weer uit bij de basiliek, waar ook nog wat te winkelen is.
Dan pakken we een terrasje waarbij staat Hollandse koffie (in blauwe neonletters), en italiaanse cappuccino... De serveerster is italiaanse en is het met me eens dat de koffie in Frankrijk slecht is. we nemen een oranges pressees en samen een pizzabrood met chevre... keurig opgediend met extra en verwarmd bord, karaf water met 2 glazen... en lekker !


Dan zien we in een onooglijk zijstraatje het geboortehuis en de molen waar Bernadette gewoond heeft. Het is een museum maar het is gesloten en ziet er ook niet echt 'commercieel' uit,

 

dan rapen we de moed bij elkaar en wandelen naar de camping: de aangekondigde ca 20 minuten worden er ca 30.  er is een wandelpad naar de stad dat langs de grot loopt, maar dat is ook overstroomd en dus onbegaanbaar.

De zon schijnt nog steeds dus lekker even buiten zitten en plannen waar we van hieruit naartoe gaan. dat wordt Moissac met blijkbaar (of schijnbaar want we hebben em nog niet gezien) een prachtige abdij met romaanse juweeltjes.

Er is nog 1 bus naar het sanctuarium om 19u00. die nemen we en eten in de stad voordat om 9 uur de lichtprocessie begint.
We eten lekker en gezellig op een terras, weliswaar met de jas aan maar toch.. sinds lang .....  
Dan koopt Marian een kaars voor de processie

 

en sluiten we (laat mijn moeder het niet horen of 'zien') ons aan op het schoongespoten plein beneden bij de grot die nog niet bereikbaar is. Daar zien we de blije belgische vrouwen van vanochtend uit de bus ook weer.  Er lopen vele duizenden mensen mee, elk met een kaars a eur 1-1,50; iedere dag ...


 

Aan het eind wacht ik op een bankje op Marian. Als het hele gebeuren afgelopen is, komen de mensen om me heen me 'pace' wensen: zo doen er dat hier miljoenen +? per jaar: als ze zich er allemaal eens aan hielden dan zag de wereld er een stuk beter uit.

De kaarsen worden in een grote houder geplaatst die ineens in de fik gaat... dan worden de beveiligers nog onvriendelijker dan ze al waren als de mensen iets uit de rij gingen lopen.

 

We nemen een taxi naar de camping wat een half uur bergop langs een stuk stikdonkere weg is geen goed idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten