donderdag 7 juni 2018

6 juni nog eens 500 KM naar het westen LEON

Woensdag 6 juni weer ca 500KM rijden; enigszins te wijten aan het feit dat hier nauwelijks campings te vinden zijn, maar we willen ook voor het weekend een plek op de enige camping in Santiago de Compostela. Daar is helaas ook regen voorspeld; hopelijk daarna nog een beetje strandweer als we terug rijden richting Frankrijk. Even ons bruintje bijwerken.

Na onweer, heel veel regen en een hele vette regenboog is het vanochtend droog.
We praten even met wat Nederlandse Pelgrims op de fiets die alles proberen droog te krijgen in een half uurtje waterige zon. Ze hebben 3 maanden uitgetrokken voor deze pelgrimsfietstocht; ze willen onderweg ook steden, kloosters en kerken bekijken en niet alleen fietsen. Tot nu toe hebben ze de laatste weken veel slecht weer gehad: dat weten we want boven de grens Parijs - Zuid Duitsland is het al weken lang prachtig weer en daaronder regent het dagelijks vaak en veel en overal, behalve in Italie : oh bel paese !! 
We zien op de berg achter de camping een mooie kasteelruïne met de illustere naam Il Castillo. Het dorp Castrojeriz heeft veel monumenten; de camino di Santiago loopt er door dus er zijn veel herbergen voor de pelgrims.

We hebben een lange dag voor de boeg dus gaan rijden. We besluiten te gaan lunchen in Léon als onderbreking van de lange autodag.
Bij een tankstation in the middle of nowhere (vinden wij) treffen we een kordate pompbediende. Ze tankt voor ons en we bestellen ook maar koffie. Die smaakt weer heel goed en kost weer heel weinig; ik waan me bijna in Italië. Weer praten we over van alles want ze doet echt haar best om gezellig te zijn, hoewel het daar eerst niet naar uitzag. Dan komen er wat truckers binnen en ze komt helemaal los. De truckers nemen koffie met resp een glas zoete wijn of id in een cognacglas en de ander laat een klein kopje met een slokje sterke koffie bijvullen met een soort cognac... en dat om 10u00.... Ik mag proeven .. lekker zoet drankje ...

Dan komt er een NL echtpaar binnen en we praten nog een poosje: een gezellige en lekkere tankstop; de diesel is nog geen eur 1,20..  Top. Bon camino, roept de tankdame ons nog na !

Het is een mooie route via de Camino de Santiago naar Leon waar we de campers parkeren bij het voetbalstadion. 


Langs de rivier loopt een lange ramblas met mooie bomen, parkachtig, hier en daar fitness apparatuur. Ik praat even met een fitnesser van 83! hij is er trots op hoe fit hij nog is.



We wandelen door de lange hoofdstraat naar de kathedraal.

 
                                                             Het paleis van een bekende NL: Guzman

Daar staan rijen dik mensen te kijken naar een leeg plein. In de vertre staan wat witte tentjes en soms roepen de dames: Pepe   Pepe ..... we vragen en horen dat er tv opnames gemaakt voor voor de spaanse Masterchief. Niets te zien alleen mensen in witte koksjasjes in de verte.


Maar de kathedraal is daarom wel gesloten: te zot voor woorden... zo vindt ook het meisje van de VVV; ook zij begrijpt er niets van. We proberen nog binnen te komen maar de bewaker trapt er niet in.

We wandelen rondom langs de zgn romeinse muren naar een andere grote kerk;


De San Martino.  Niet heel bijzonder van binnen; natuurlijk een enorm altaar..,,


 

We zien het nog gesloten museum voor moderne kunst (ook op straat) .


Op het plein drinken we wat en eten samen een enorm koffiebroodje.

Dan lopen we naar de 3e grote kerk: de San Isidoro. We kunnen geen ingang vinden. Maak wat foto's van de mooie buitenkant en de parkjes met paarse en gele 'pauseliijke' bloemen en de lezer en de pelgrim




dan naar de camper want we moeten nog 255 KM en het is al 14u30.
                     


Het landschap wisselt nog al eens; allemaal erg mooi.
Grotendeels rijden we weer de Via Camino di Santiago wat overal op de borden te lezen is.
We zien pelgrims lopen en fietsen op de paden langs hier en daar mooie pauselijk geel met paars beplante bermen. Gelukkig voor hen en voor ons is het vandaag bijna de hele dag droog. Einde middag wat buitjes.

We zijn om 19u00 op de leuke camping in Monterroso; de baas wil wel in het restaurant voor ons koken, maar daarmee willen we hem niet belasten; hij is zo druk aan het grasmaaien en harken... lekker laten.. we prutsen wel wat hot dogs in elkaar.


Morgen naar Santiago de Compostela: 3 dagen regen voorspeld; dan hopelijk zon als we naar de kust rijden.... qui sa !!   helaas worden het er meer dan 3 ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten