woensdag 19 september 2018

19 sep rondje Maas en Maasplassen via Belgïe

woensdag 19 sep: het wordt weer ca 30 graden, maar vandaag waait het hard, ca 30 KM tegen...
Zodra we in België zijn, komen er weer wolken opzetten: dat hebben we eerder gehad.
De weather app van google zegt dat de wolken na de middag weer verdwijnen (en dat klopt).

We rijden een deel van een route die we al kennen; je wordt overal door de dopjes geleid die ze hier pittoresque noemen,,,, uhh … en altijd rondom de enorme kerk … soms is dat handig als je een boodschapje wilt doen, maar ik fiets liever langs het water dan over de hobbelkeien/kasseien die ze hier overal nog hebben.
ik maak nu wel een foto van de leuke uitwaaierende koeien in Wessem die ik al eerder had ontmoet



"  Wessem verliest 1 januari 1991 haar zelfstandigheid maar behoudt haar eenheid !!"
??? Limbo logica …???

De route valt ietwat tegen, maar in België bij het pontje van Kinrooi vinden we een leuk terras bij een snelle Jelle (zegt hij zelf) met lekkere Rombouts koffie



waarna een rustiek stukje fietsroute langs de Maas volgt: zo hoort het: een mooi wegje tussen een laan grote ruisende bomen, vlak langs de rivier en zonder al die industrie die je in Limburg ziet.
Er zijn daar vooral veel grindafgravingen of -opgravingen, wat veel lawaai maakt en waar enorme machines voor nodig zijn. 

We komen in Maaseik waar net de markt wordt opgeruimd, zodat we ruim over het grote plein omzoomd door prachtige panden kunnen wandelen.

 

 

 

Er staat een door Koning Leopold I op 5 sep 1864 ingehuldigd standbeeld van Jan en Hubrecht van Eijck - 2 (hoogstwaarschijnlijk) in Maaseik geboren beroemde schilders. Vooral Jan is wereldwijd bekend.

  

Rondom het beeld liggen 4 Gemeente?wapens gemaakt van mozaïk in het plaveisel. Dit zijn er drie want op nr 4 staat nog die grote witte bloementruck van foto 2.


   

Op alle vier hoeken van het plein staat een identieke waterput en uit zuilen met een soort schuin afdakje erboven komt zachte muziek van Dire Straits: Sultans of Swing !. Op een bankje eten we ons broodje bij deze heerlijke muziek.

Dan fietsen we langs de Hompesche Molen, een achttiende-eeuwse stellingmolen op het Eiland in de Maas, tussen Stevensweert en Ohé en Laak en vlak bij de Maasplassen. De molen is tot aan de bovenste wiek bijna 37 meter hoog en daarmee de hoogste van Limburg.




Ohé en Laak heet in het Limburgs zo: ongeveer zoals Genua 

                                      en er staat een soort kasteelachtig optrekje zonder tekst

Dan worden we naar de vestingstad Stevensweert geleid: de vestingwallen, mooi in stervorm, zien er nogal wild en ongemaaid/onverzorgd uit, maar misschien is dat de bedoeling...
Het is mogelijk er de historische stadswandeling over en rondom te maken.
Wij fietsen langs en maken wat foto's.

 
 



er is een grote jachthaven en het dorp verlatend, staat daar een kanon bij de grenspaal (?)

Na ca 60KM zijn we weer op de mooie marina camping waar we in de zon van wijn en garnalen genieten en onze oude lijven de honderden KM's die we de laatste 3 weken hebben gefietst, al aardig gaan voelen. Het waren heerlijke KM's bij heerlijk weer en fijn gezelschap!

Morgen nog een warme dag en dan …. jammer … maar na het weekend wordt het weer prima fietsweer. Kijken waar ik dan naartoe ga....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten