maandag 17 september 2018

10 en 11 sep Fie Pie Pad fietsen vanuit Montfort

maandag 10 sep ook afscheid van buurman Jo uit Venlo - Sjoo uut Wanloo - en helaas ook van mijn leukste buurman Peter 3.

We gaan met een paar Jannen een stuk Pieterpad fietsen en starten in Montfoort op Camping Reigershorst



Daar aangekomen blijken er totaal 11 fietsers te zijn; elkander grotendeels onbekend.
's Middags fietsen we meteen een stukje van ca 42KM; eindelijk een mooie fietsroute van Montfort naar Roermond via een fietsknooppuntenroute.
Helaas nergens een terrasje te vinden in bourondisch Limburg, of gesloten, dus happy hour op de camping. Heel gezellig en lang buiten gezeten

dinsdag 11 sep: 9/11  - 4 jr geleden lag ik voor het eerst op de OK! nu fiets ik 60KM van Montfort naar Sittard volgens/langs het Pieterpad.
Bij een abdijwinkel stoppen we, maar de winkel is dicht. Uit de abdij komt een 'jonge' man die zeer binnenkort intreedt. Daar heeft hij 2 jaar voor moeten leren en werken in het klooster; om helemaal te zijn ingetreden moet hij dan nog 8 jaar zijn uiterste best doen en dat is ook zijn roeping.
Hij verzorgt varkens die een paar keer per jaar biggen; dat kan gestuurd worden. En er zijn 60 koeien; ze slachten er 1 per jaar dus ze kunnen nog even verder.

Hij vertelt ons over het bijzondere ras van de varkens, waarmee  dmv KI gefokt wordt.
De varkensman/beer weegt 350 KG en mag niet meer zelf de klussen klaren. Hij/het is een lief varken dat zich laat knuffelen, waar kindjes op mogen 'paard'rijden en dat geen mens kwaad doet (tot nu toe).
Deze naamloze as. trappist is de jongste in het klooster, maar heeft wel het wereldse leven meegemaakt: 2 huwelijken achter de rug en 2x weduwnaar.  Eigenlijk is hij in overtreding omdat hij - weliswaar net buiten de poort - met ons staat te praten... Hij moet zwijgen ...  
Een stukje verderop zien we een monnik van de Trappistenorde een hofje vegen (in de verte op de foto hieronder!) en onze novice vertelt dat dat de oudste monnik in het klooster is; ze zijn totaal nog met 14 (of was het 16?).


We vinden wederom nergens een (open) terrasje totdat we op een druk kruispunt in Schilberg/Sjaelberg eindelijk een plekje vinden in de zon.


De specialiteit wat betreft gebak is: Bokkepootjes ijstaart die er goddelijk lekker uitziet en ook zo schijnt te smaken. Ik had al witte chocolade cheescake besteld; gelukkig was die ook bijzonder lekker.

In Melick zien we de mooie Basiliek van Miro, Plechelmus en Otgerus, die helaas ook gesloten is. Op het plakaat staat de Heilige Misser... en: Bezichtiging Ba ..... geestelig.. uhhhh  geestig ...



Het museumpje ernaast is ook gesloten.

We vinden vervolgens ook geen lunchlokatie en duiken een grasveld annex boomgaard in waar een vol vunzige graffity gespoten soort prieel staat voor hangjongeren; wij hangouderen nemen het in beslag en eten ons meegenomen broodje. 

 

 
        Rob
 
       Monique

Rob zorgt voor amusement tijdens het eten en probeert te paaldansen... of paalzitten....  
Monique doet het iets beter... en na die dolle pret vervolgen wij onze route, al dan niet via de juiste knooppunten. 
Het centrum van Sittard bereiken we niet door allerlei omleidingen ed. maar we hebben wel genoten van ca 60KM fietsen. In ons eigen dorp Montfort zien we kasteel Montfort, een ruïne met een misstaande opbouw... 


Het was een hele warme dag en we zitten nog heel lang buiten met lichtjes en vuurtjes, 

        en veel drankjes en hapjes,  

en ik heb 2 vallende sterren gezien: 1 korte die vrij hoog leek en 1 lange die vrij laag over leek te scheren. 
Jan dB legde wat uit over satellieten en Willy speelde nog tot diep in de nacht op haar harp: een prachtig geluid, zelfs als je al in bed ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten