zaterdag 12 september 2020

sep 8 naar en sep 9 in Mantova - deel 1 voormiddag

 Dinsdag 8 sep reisdag van Venetie naar Mantova waar ik onlangs een interessante documentaire over op tv zag. 

We rijden via Padua (dat aanvankelijk op onze planning stond); eerst een stuk snelweg en dan via Monselice ca 100 km binnendoor langs Montagnana en Nogana. Montagnana is een prachtig ommuurde stad. 

Het waren lange 100 km met rijen enorme vrachtauto's: dat niet weer....

Agricamp Corte Chiara net boven de stad Mantova, ziet er beetje verlopen en smoezelig uit allemaal. Er staan naast het kampeerveldje een paar huisjes die dichtgroeien en onverzorgd lijken. 

Het zware ijzeren hek moet je openschuiven wt de nodige spierkracht kost...

overal staan en liggen spullen: oude stoelen, boten, troep..... 

de huisgeit Orso (=beer)



     de stretcher bij de camper van Cinzia de huisbaas

In een groot bijgebouw is 1 toilet voor dames en 1 turks toilet voor heren. Bij beiden is een een dubbele douche en gelukkig is alles na 22u30 weer schoon. 
In de 'feestzaal' die naast veel banken en tafels en een buffet ook vol oude rommel staat, kunnen we afwassen.  
Er komt nog 1 tentje met fietsers die Europa route 7 van Noordkaap naar Malta fietsen. Een Nederlandse en een Zwitser die in CH wonen. De plek is wel ok, maar heel veel vliegjes en andere beestjes die je niet ziet maar die je compleet lek prikken, zelfs mij... );  kosten voor 1 camper/1 pers eur 16 per nacht. 
Cinzia  geeft aardig wat info over fietsen hier, in de Mincio vallei (de rivier die vanuit het Gardameer naar het zuiden loopt) en over Mantova. We zitten nog lang buiten met enige internet en een paar vleermuisjes.

Woensdag 9 sep: op de fiets naar de stad en eerst naar de tourist info. Dan koffie op een koel terras: het is al bijna 30 grC. Lekkere koffie en een stuk voordeliger dan in Venetië. Ze zijn hier niet erg van gebak dus schraalhans..... 

De grote St Andrea kerk, met de crypte van Mantegna een beroemde italiaanse schilder, is om de hoek. Helaas is hier de lunch/pranzo ook heilig: gesloten van 12-1500. 

Aan de overkant van het piazza delle Erbe is de oudste kerk van Mantova: de San Lorenzo Rotonda: een prachtig klein rond gebouw met koepel en - evenals het Pantheon in Rome - ca 1,5 meter onder straatniveau.   




Ernaast is het palazzo della Ragione, justitie, met de mooie klokkentoren met een astronomische uurwerk, gericht op de maan. Het palazzo is helaas gesloten ivm renovatie.    

Dan naar de DOM (die om 13u00 dicht gaat), gebouwd in 3 stijlen: barokgevel, gotische muur en een romaanse klokkentoren. Een rustige, mooie en wel indrukwekkende kerk maar niets noemenswaardigs.  


 het doopvont               en een wand vol grafstenen




        een bij-koepel

de leuke koepel met de koekeloerende engeltjes
 
Er zijn diverse kapellen achter hekken, De koepel is leuk beschilderd met balustrades waarover engeltjes naar beneden kijken. 
De kruisweg bestaat uit terracotta?? beelden


in een van de zijkapellen hangen de kisten van 2 broers Gonzaga, de familie die de stad enkele eeuwen heeft geregeerd:



We lunchen bij een osteria/wijnhuis waar het terras vol locals zit dus het moet goed zijn, het dagmenu is tris primi: 3 voorgerechten, glas wijn en fles water voor eur 15,- all in, zelfs geen coperto, een toeslag voor couvert zoals dat vroeger in Nederland heette. 


Het is heerlijk: Penne met stoofvlees, waar ik niet van houd. maar de smaak is goed, risotto met een soort gehakt en tortellini met pompoen en amandel of id: beetje zoetig dus. 

Voldaan gaan we daar de hoek om op zoek naar het theater Academia Bibiena dat ooit door de vader van Mozart het mooiste theater van Europa is genoemd. We mogen met ouderenkorting voor 1,50 binnen, maar niet zitten op de oudroze fauteuiltjes onder het mom van Covid.  

Dan maar op de muppets balustrade










                             de andere diva in de loge aan de overkant 

Door naar het 500 kamers tellende, immense palazzo ducale, ooit de residentie van de machtige Conzaga dynastie


zie verder deel 2 van deze dag ivm de vele fotoos 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten