woensdag 9 september 2020

2 sep 20 Bella Venezia

Woensdag 2 september 2020: na de enorme volle - en bloedmaan van gisteravond, (helaas op de foto niet zo rood) 
nu veel zon met wat wolken in de verte: net als gisteravond, maar dat bleef toen bij een dreiging met veel wind ...dus ergens in de buurt waren er wel buien: hier niet ! 
Weer naar de stad met de boot van 10u00 op zoek naar het Peggy Guggenheim museum, maar dat opent pas om 11u00.
Eerst even binnengelopen bij de grote Gesuati kerk aan de kade waar de boot aanmeert; wel mooi maar geen bijzondere vermeldingen. Ik zag wel een handje over het balkon hangen ….
Toen eerst koffie aan de kade op het kleine gele terrasje voor de kijker rechts naast kerk 


We moeten echter reserveren bij Guggenheim en kunnen gelukkig nog om 13u30 uur terecht.  We wandelen door een leuke wijk met veel (kunstzinnige winkeltjes en gallerietjes. 
Dit is een winkeltje met teken- en schilderbenodigdheden: een prachtig kleurenpalet verfpoeders!


Daar is ook de enorme kerk Maria della Salute (Maria van de gezondheid).  De kerk is van buiten een blikvanger aan het Canal Grande en van binnen - plafonds en koor -  rijkelijk beschilderd door Tintoretto; deze is vooral erg mooi en mag dan ook niet gefotografeerd worden.. 
Ook hangt er een kostbaar/zeldzaam byzantijns icoon.




Met de vaporetto; de stadsboot ipv -bus, varen we naar het eilandje met de San Giorgio Maggiore kerk. Een grote kerk met oude marmeren vloeren: prachtig. Geen overdadig gedecoreerde kerk, maar wel mooi en met 2 grote schilderijen van Tintoretto


En weer enorm fraaie houtbewerkte koorbanken. 
Het allermooiste was echter het spectaculaire uitzicht vanaf de campanile: de op een na hoogste klokkentoren van Venezië (na die van de S. Marco natuurlijk); 

gelukkig is er een lift. Je ziet dan pas goed hoe leeg het anders zo druk bevaren Canal Grande is.  




Bij het Guggenheim eerst geluncht in het museumcafé: een heerlijke tosti met gegrillde verse groenten: aubergine, paprika, courgette met een heerlijk sausje...  


Toen we gegeten hadden was de wachtrij voor de ingang verdwenen en konden we meteen naar binnen. Ze zijn hier heel erg voorzichtig en oplettend mbt Corona: het maximale aantal mensen tegelijk binnen wordt strikt nagekomen, ook per zaal. 
Overal wordt gecontroleerd op mondkapjes; in de bus niet bellen als je wilt uitstappen maar op gaan staan.., niet de deuren openen met de daarvoor bestemde knop, maar wachten tot die opengaat: geen kaartverkoop in de bussen, OVERAL eerst de handen desinfecteren, etc etc ... het voelt een stuk veiliger dan in NL.

De collectie moderne kunst is niet helemaal aan mij besteed, maar ik las dat dit het drukstbezochte museum van Venetië is: ik denk dan vanwege de naam. 
Wel fijn dat er een paar Nederlanders 'hingen' zoals bv Mondriaan en Van Doesburg. 


Dali: altijd mooi ! en nog wel een paar aardige werken.  En deze vond ik ht leukst. Ze staat ook op de entreekaart/boekenlegger

Voor mij was het highlight een kort verblijf op het terras aan het Canal Grande: fantastisch om daar te zijn!!

Na deze 2 zeer bijzondere bezoekjes, zijn we in een boot gaan zitten, heel langzaam door het Canal Grande gevaren en toen 'buitenom' terug naar Zattere, de vertrekplaats van de boot naar de camping. 
De boot was helaas net vertrokken dus aan de kade een uurtje gewacht op een terrasje met een drankje. De zee ruikt er heerlijk naar zilte zee.... wellicht door de corona?? zo ja: ieder nadeel heb z'n voordeel! aldus JC.

Op de camping was het ineens windstil, lekker warm dus buiten zitten kijken wat we nog meer willen zien. Het nadeel van windstil hier is dat de muggen wakker worden en massaal op ons bloed afkomen. Ik vraag me af of ze mijn chemische  bloed nog wel lusten ..










Geen opmerkingen:

Een reactie posten