dinsdag 22 september 2020

17 september 2020 Bella Vicenza

Donderdag 17 september gaan we op de fiets naar Vicenza waar ik nog nooit ben geweest. Het is een prima fietspad van 25KM, lekker vlak, wel veel grind, maar goed te doen.  We rijden tussen veel landbouwgewassen door, waaronder deze die we niet kennen.   

Het is een mooie omgeving met heuvels, in de verte de 'Colli Eugani" en hier en daar een kasteel of een enorme boerderij. We rijden gedeeltelijk langs de rivier de Bacchiglione, waarlangs de fietsroute van Vicenza naar Padua loopt. Zo nu en dan is het even zoeken, maar we zijn al om ca 11u00 in de oude stad. Hele smalle straten met oude gebouwen, ook arcades, en heel veel gebouwen van Palladio, die hier als metselaar begon en uitgroeide tot een van de beroemdste architecten ter wereld. Voordat we het centrum bereiken zien we al zijn zgn Villa Rotonda. Een prachtig ontwerp dat in de hele wereld is gekopiëerd. 

 Palladio

We komen de stad binnen bij het enorme palazzo della Ragione, althans wat er nog van over is en dat is heel veel. Het heeft een enorm koperen dak, dat men hier het omgekeerde schip noemt... dat zie ik er niet in, dat kunnen ze in de ijshal in Noorwegen beter.  



We zetten de fietsen bij de hele oude toren naast het Palazzo en gaan op zoek naar de tourist info. Dat valt niet mee. Een van de 2 bestaat al niet meer.  Eindelijk vinden we het vlak naast het Teatro Olimpico. De man aan de balie spreekt enigszins Nederlands. We nemen wat info mee en zoeken een koffietent. Ze hebben we nog 2 kleine taartjes en heerlijke koffie. er besluiten het theater te bekijken:




entree eur 11. Palladio heeft hier getracht een 'buitenarena' binnen in een theater te bouwen. Hij stierf een jaar na aanvang van de bouw en zijn leerling Scamozzi heeft het voltooid. Hij heeft op het toneel van de arena een trompe l'oeil gemaakt waardoor het lijkt alsof je de stad Thebe in kijkt. Het ziet er bijzonder goed uit. De plafonds zijn geschilderd als lucht om het buitengevoel te versterken. 
                                            Johann Wolfgang von Goethe was hier ook
We slenteren wat door deze 'knusse' oude stad ,et de smalle straten en de vele prachtige gebouwen van Palladio, zoals bv de Loggia links


Dan gaan we naar de Chiesa de Santa Corona - hoe relevant


een mooie kerk met de graftombe van de familie Valmarana. ontworpen door Palladio, die zelf met zijn vrouw ook in deze kerk was begraven, maar later is overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaats. 
In de crytpte is ook de Valmarankapel


valmarana kapel:
  
Ook is hier, onder dit altaar (foto 2), de tombe van Luigi da Porto, de schrijver van Rome en Julia.
erg mooie fresco's ....                      altaar met veel ingelegd marmer



en ook hier precisiewerk wat betreft ingelegd houtsnijwerk in de koorbanken; zelfs met een afbeelding van de Loggia van Palladio




een pronkstuk van Bellini !!     en   een meesterwerk van Veronese !!
  

Hier wordt een heel bijzonder relikwie bewaard: een stuk of een doorn van de doornenkroon van Christus. luidt het verhaal

Even op adem komen in de loggia van de kruisgang : ook schitterend .... 


Hoofd vol, maag leeg , dus eten. Dat kon nog net: de bomvolle terrassen waren inmiddels allemaal verlaten: siesta ! Gelukkig vonden we een plekje bij de oude toren waar de fietsen stonden en aten een kakelverse pasta met groenten uit de groententuin: even wennen aan de pure en gezonde groen(t)e smaak 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten