zaterdag 12 september 2020

6 september 2020 weer naar Venetië

 Zondag 6 september weer 'gewoon' om 10u00 met de ferry naar Venetië/Zattere. 

We varen door naar de overkant naar het eiland La Giudecca, het eiland van de Joden, waar het enorme rode bakstenen gebouw van voorheen Molino Stucky, een oude graanfabriek, het kadebeeld domineert. 


Nu is dat het Hilton Hotel. We wandelen er omheen, wat niet lukt, dus terug een beetje 'het binnenland' in. Dat is weinig want het is een vrij smal eiland. We ontmoeten een Joodse (zegt hij zelf) man met hond, wiens zuster in Amsterdam woont en hij wijst ons een uitzichtspunt. 
Terwijl we daar naartoe wandelen, spreekt een oudere inwoner ons aan en vertelt het eea. (NB overal waar we komen en stil staan, is er wel iemand die naar ons toe komt om te vragen of ze kunnen helpen of ons te vertellen wat er lokaal zoals te zien is - heerlijk volk). 

                 de jonge man                             en de oude man


Deze man vertelt ons dat er die middag op het Canal Grande een regatta is van historische schepen; hij raadt ons aan op de trap van de Maria della Salute te gaan zitten, waar het spektakel na 5u00 langskomt. De stoet vertrekt vanaf het lido waar momenteel ook het filmfestival is.  
We varen dus terug naar de overkant en besluiten om niet verder het centrale eiland - over het Canal Grande - op te gaan omdat straks alle vaporetto's worden stilgelegd.
We wandelen richting de grootste kerk van dit eiland, de Redemptore en lopen een kloosterhof binnen waar allerlei kunstenaas hun atelier hebben


hier op la Giudecaa wonen nog vrij veel 'gewone' mensen. 
In de stad zie je weinig leven in de gebouwen die vaak door grote bedrijven zijn gehuurd off gekocht.
De Redemptore stelt weinig voor: dat zijn we veel beter gewend




Eerst maar lunchen dan;  en natuurlijk weer heerlijk: risotto met gamberi 

Op naar de Maria della Salute. We hebben een daalders plekje (zoals ik Betske hoor zeggen) op de trap en in de schaduw als de regatta rond 4 uur eindelijk langskomt









roeispanen (of hoe ze ook maar mogen heten) omhoog als saluut aan de'eretribune' waar wij ook zitten te aplaudiseren
Het duurt nog geen half uur maar het was wel een unieke ervaring.

Aan deze kant van de stad, waar ook onze boot vertrekt, is nog een bezienswaardige kerk, de San Nicolo el Mendicati waar we naartoe lopen aangezien de boot van 16u30 dus niet gaat. 







en dan is het tijd om de boot naar de camping te nemen. 
weer een machtig interessante dag in bella Venezia !!























Geen opmerkingen:

Een reactie posten