maandag 14 september 2020

11 sep 20 deel 1 : Mantova: Basilica San Andrea (en Palazzo Te volgt in deel 2)

Vrijdag 11 september dan eindelijk de alom geroemde Basilica/Cattedrale di San Andrea, waar zich de graftombe van Mantegna bevindt. 

Nu is er een mis aan de gang dus eerst op zoek naar koffie met taart. Dat is hier niet eenvoudig: taarten eten ze her niet echt bij de koffie maar we vonden deze bar in een echte italiaanse - beetje Bologna-achtige straat met met bogen overdekte wandelgangen - met mini taartjes met amandel en rijstcake: heerlijk en een hele mooie cappuccino

en toen eindelijk de San Andrea Apostolo. heel mooi dus veel fotoos




           Het graf van Mantegna met een schilderij van hem er op





De man die bij de info over de crypte zat, was zo aardig om een munt in te werpen zodat het graf van Mantegna voor ons werd verlicht. Even later wenkte hij ons of we mee wilden de crypte in met een kleine groep. Natuurlijk: ik wil graag ondergronds, hè Marian K??


In de crypte is een (Conzaga's)altaar waarin bloed van Christus is opgeborgen in 2 gouden kelken van 2 kg per stuk. Op het altaar staan kopieën geflankeerd door 2 deugdelijke beelden. 


                                    Ook is in de zijbeuk nog een kostbaar altaarwerk.

In het plafond zit een rooster waardoor je in de kerk kijkt; en boven zien we dat terug.

In de kerk zien we een achthoekige monument dat zich precies boven het altaar in de crypte moet bevinden en waardoor het bloed iedere hemelvaart naar boven wordt gehesen om door te stad te worden gedragen. Het is versierd met marmeren reliefs.

                     2 prachtig beschilderde koepels



hier ook een balkon waar een handje overheen steekt - toch eens opzoeken wat dat betekent

Verzadigd pakken we de fietsen en gaan op zoek naar Palazzo Te dat vroeger buiten de stad lag en diende als zomerpaleis.

zie verder deel 2 van deze laatste dag in Mantova






































Geen opmerkingen:

Een reactie posten