maandag 30 mei 2016

19 mei 2016 on tour langs de Orsini

19 mei 2016; het drupt, tranen uit de hemel want ik ga Volterra verlaten; wat een lekkere stad.
Ik rijd weer een prachtige route die nog mooier wordt als blijkt dat de rode weg van Siena naar Rome afgesloten is en ik in de binnenste binnenlanden van Toskane beland.
Uiteindelijk kwam ik toch op de weg naar Pitigliano, maar net daarvoor las ik een bordje: fortezza Orsini in Sorano, dat net zo schitterend tegen de rotsen is aangeplakt als Pitigliano.

Daar moest ik natuurlijk naartoe. Helaas was het slechts een fort en natuurlijk gesloten want het was 2 uur. Rondgedwaald,



DNA achtergelaten en door naar Pitigliano.
Ik had een camperplaats gezocht en gevonden die op slechts ca 1,5KM lopen van het oude stadje is. Prima plek, de kermis was net opgeruimd en er stopten ook 2 Belgische campers. Even wat Frans gebabbeld, maar ze liepen me te langzaam dus alleen verder.

Eerst op zoek naar een leuk eethuisje: gevonden: misschien wel t kleinste van Pitigliano; alles wat ze op tafel zetten, is eigen fabrikaat.


De belendende winkel met eigen produkten is 4x zo groot als de eetruimte met 2x2pers tafel en 3x4pers. tafel. Ook daar zie je dat ze van eco/cq recyclen houden want de hanglampen zijn gemaakt van olijfolie-blikken in mooie vale kleuren.
Er is keuze uit 3 soorten pasta en ik bestel papardelle, brede linten met huisgemaakte ragu/gehaktsaus. Dat duurt 20 minuten. Oh.. en tagliatelle dan? 10 minuten;  nou dan neem ik die toch  ....
Alvast aan een flesje aqua gazzata begonnen en foto's gemaakt van de eetgelegenheid van Ale (Alessandro) en Helga (van Herr Flick??) Ze hadden een leuke placemat met tekst en plattegrond van de stad dus ik had wat te lezen.  De tagliatelle waren breed genoeg, erg lekker en de ragu was heerlijk! Beetje Parmigiano erover en smullen maar....



Het was al 15u00 dus ik had wel trek. Toen met de volle buik op zoek naar de Duomo die een mooie oude toren heeft, vergeleken met de voorgevel van de kerk. De kerk is niet bijzonder versierd naar ik heb toch een paar foto's.


Vervolgens de berg af naar de oude stadspoort de Porta di Sovana. Ik sta er al bij (en babbel weer ff met de Belgen) als ik in de gaten krijg dat dat em moet zijn. Nou, die is wel heel oud en onaanzienlijk. Op (letterlijk) naar t kasteel / museum Orsini.
Ik loop nu het andere straatje omhoog en zie ineens 2 uniformen met kalasjnikovs (alsof ik weet hoe die eruit zien, duhh...) . Ze bewaken de synagoge en ik vraag of dat permanent is: antwoord = ja. Ik loop gerustgesteld door; waarschijnlijk geen aanslag in de planning.

Ik bekijk nog snel een grotwoning die te koop staat, maar denk er nog even over na...  

Hier en daar een kiekje van een zijstraatje, beeldig ... 

Nog meer eco hier: allemaal gemaakt van binnenbanden ..... recycling optima forma


Ook is er een Etruskische opgraving waar ik even binnen kijk..

De ingang van het museum is verplaatst naar de oude ingang, alsof ik weet waar die is. Enfin ik loop de poort door,


kom op een soort dorpsplein, trap op, en zie achteraan op het plein de ingang van het museum. Eur 4,50, geen bejaardenkorting; misschien kan ik ze terugvragen... Ik krijg de beschrijving van de 21 zalen en de inhoud daarvan mee en ben de enige klant.
Ik dool rond door t kasteel, er is geen touw aan vast te knopen en ik krijg zo nu en dan het gevoel dat ik er nooit weer uit kom; t lijkt wel een casino. Ik klim in de toren, ik daal af naar de 'speelkamer' sta boven de put: als je mazzel had was je al dood voordat je daarin gedumpt werd, ik ga weer een ander trapje af naar de oude olie- en wijn?kelders...



Hier is ook een cisterne die via enkele kanalen door water werd voorzien. De stenen vloeren zijn erg mooi: er staat ook iets over geschreven ....

Het is erg leuk om er te zijn; dit heeft meer dan die modernere kastelen waar je bij iedereen door de slaapkamer loopt.

Er zijn prachtige houten plafonds, ruw, beschilderd en met reliƫf.

En die terracotta vloeren: nog heel mooi en glanzend...  roze marmeren trap....  veel bovenlangs beschilderde muren, een plafond met alle zodiac-tekens - leuk.
Een bibliotheek, hele oude geschriften, veel religieuze zaken natuurlijk, zelfs met botjes er in,


een wassenbeeld van baby JC; 


2 sierlijke kronen waarvan ik niet kan vinden van wie en wahveur...


en dan de slaapkamer van Nicolo III Orsini. Zoon van Nicolo II die Paus was ??


Hij staat er in zijn beste houten jurk .... hij was wel graaf en misschien bisschop of kardinaal ??

De franse Belgen en ik vertrekken ook weer tegelijk van de camperplaats, helaas regent t weer. En het wordt nog veel erger: boven op de berg waait het, plenst het en ik rijd ineens de wolken in.
Ik ga naar Bolsena aan het gelijknamige Lago. Lido Village, een mooie camping met strand en promenade aan het meer, dat nu echter op een zee lijkt, zo gaat het hier tekeer. Gelukkig is het sanitairgebouw op temp. Morgen naar Bracciano, het volgende Orsini-kasteel bekijken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten