maandag 16 mei 2016

15 mei Salsomaggiore Therme


Zondag 15 mei Pink 1, 2016
Mooi weer. Aangezien kasteel Scipione vlak achter Salsomaggiore ligt en S. vanaf de camping maar 10 min fietsen is, ging ik op zoek naar dat mooie kasteel.
Na 45 min minuten berg op, kwam ik bij een oud kerkje met een woonhuis eraan.
Aangebeld en gevraagd naar het kasteel: ja dat is hier omhoog maar dan moet je wel lopen. OK dacht ik, dan kan ik t wel fietsen: dus nog een flinke berg op. Boven stond een stoere bink zijn motor te poetsen. Hij wees me helemaal terug de berg af en de volgende op.
Vandaar had ik een mooi uitzicht op het kerkje waar ik een half uur eerder was


Daar aangekomen zei een mevrouw dat het nog wel een eindje was. Aangezien het inmiddels 1,5 uur later was en de laatste rondleiding in het kasteel over 10 minuten zou beginnen, maar weer de berg af 'gevlogen' naar Salsomaggiore. Na al die cols van een flinke-categorie, nog even op zoek naar het station en de mogelijkheid om daar treinkaartjes te kopen naar Parma.
Op de camping wat gepoetst en geluncht en om 3 uur weer naar Salsomaggiore, waar om 15u30 een rondleiding was door de thermen.
Gids Alice (met mijn fiets op de achtergrond - bij t struikgewas)


vertelde eerst van alles over het gebouw dat grotendeels een oriĆ©ntaalse uitstraling moest hebben; en misschien ook wel heeft ondanks alle andere stijlen die zijn toegepast. Ze legt het e.e.a. uit over de keramiek waarmee het gebouw is bekleed, zowel van binnen als buiten; de glazen plafonds; alles in de kleuren van het water en het water hier


De haremdanseressen met de orientaalse riemen om t middel. ??. moeten doen denken aan een harem, nou lekker dan ....., de leeuwenkoppen die een slang in de keel hebben; nee niet om op te eten !!


De slang is (hier) het symbool van water en wordt door de leeuw beschermd.  Tuurlijk ! In de gevel zitten 2 grote leeuwen van keramiek en binnen ligt nog een oud beeld in stukken


Alle decoraties hebben (natuurlijk) te maken met het zoute bronwater van Salsomaggiore dat bovengronds geel tot bruin verkleurt; (terwijl het water in Tabiano, iets verderop, sulfaathoudend is) . Dat geel/bruin is gecombineerd met blauwgroen, de kleur van water en dat is overal terug te vinden, zelfs in de gebrande ramen. 

We lopen ook even naar een mooie put


waar in het begin het bronwater uit naar boven kwam; de gegevens van het water staan erbij. 



Dan wordt binnen nog het e.e.a. uitgelegd over de ornamenten en wandschilderingen: alles ontworpen voor dit gebouw en alles te maken met water.

We mogen naar boven in een gang naar de baden voor mannen en zien een oud behandelkamertje uit de tijd dat iedereen nog persoonlijk behandeld wilde worden; nogal spartaans...  (mooi vloertje)


Na ruim een uur tekstverwerking, bleek er een concert te zijn in de hal. Eerst even mn eerste (koffie)ijsje in Italiƫ eten nu het eindelijk erg warm is


en dan naar t concert in de hal van de thermen -


door de viool-leerlingen van de Muziek Academie van Parma die ook in dit gebouw is gevestigd, zoals de gids had verteld. De docent van de violisten is Stefano Pagliani, een beroemdheid: ooit 1e violist van de Scala in Milaan, en concertmeester; opgetreden en masterclasses gegeven over de hele wereld. Hij begeleidt zijn leerlingen op de piano en kijkt geboeid toe:


Vooral (deze) Leonardo Pellegrino is geweldig: hij laat de viool een verhaal vertellen. Hij krijgt een staande ovatie en geeft nog een prachtige toegift. Ook zijn medeleerlingen spelen fantastisch:


een mooi concert in een schitterend gebouw. In dit chique dorp is geen pizza a taglio (een pizzapunt - omdat me een hele teveel is) dus maar gewoon naar de camping en weer zelf eten maken.... 4e keer....   geen foto want het ziet er niet uit ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten