maandag 12 augustus 2019

zaterdag 27 juli 2019 DOKKUM

27 juli 2019,
we verkassen naar Dokkum,
naar een redelijk lege camping waar we 's avonds oa gezelschap krijgen van 2 mega campers, die ik 's nachts na 03u00 vraag om eindelijk stil te zijn..... de eigenaars dan …
het werkt; en de volgende avond duiken ze al om 22u00 hun blikken in

   

Het dorp is op loopafstand van de camping, dus meteen op pad.




 
    ook hier weer veel mooie oude panden, water en bruggetjes natuurlijk.

Ik kwam hier voor Bonifatius, dus aan de wandel naar de Bonifatius kapel, net buiten het centrum; in het zogenaamde Processiepark.

      





 

Altaar en zitplaatsen (in arena-vorm) zijn overkapt door een dak met zichtbare houtconstructie, terwijl het niet overdekte deel, de lichthof, de gelovigen tijdens de Eucharistieviering met de natuur verbonden   houdt. Boven de zitplaatsen bevindt zich over de hele omtrek van de kapel een processiegang. 
Aan de wanden is een permanente expositie te zien met de geschiedenis van de H. Bonifatius. 
De tentoonstellingsborden worden onderbroken door kleine glas-in-lood ramen.
Het gebouw draagt een neo-romaans karakter. Pater Titus Brandsma (daar is ie weer!) groot stimulator van bedevaarten naar Dokkum, was enthousiast over het ontwerp van Valk en hij schreef op 1 nov. 1936: "Hier is iets origineels ontworpen, eenvoudig en toch waardig, landelijk en toch een monument, een tent en niettemin een kerk, een plaats ter viering van de Heilige Geheimen in de openlucht en toch van alle kanten beschut, een ideale oplossing".


     alweer een pelgrimsoord ….



     en Titus Brandsma bij de ingang van het processiepark


     De Bonifatius fontein - lijkt me een pomp - staat verderop, nog aan de doorgaande weg ….
     ook droog

        

Waar we natuurlijk ook voor in Dokkum kwamen, is het keerpunt van de Elfstedentocht: aangeduid met een schaats.
We hebben flink moeten zoeken totdat de serveerster op het terras ons wees op 2 houten bankjes een weerzijden van de gracht; we zaten er bijna bovenop !!


      dan maar even 'op verhaal komen'....


De Waag van Dokkum werd in 1754 gebouwd als boterwaag en verving een eerder bouwwerk uit 1593. In het gebouw was aan de zuidkant ook de militaire wacht gehuisvest. Aan de noordkant (waar het wapen van Dokkum op de gevel staat) was oorspronkelijk de boterwaag. Op de gevelsteen staat de tekst "Weegt en Waakt", dit zegt wat over de oorspronkelijke dubbele functie van de Waag als weeg- en waakgebouw. Op de zuidgevel staat het wapen van Friesland tussen twee leeuwen (op het dak). 
Wat er voor de waag ligt, is me niet duidelijk en ik kan het ook niet op internet vinden. 
(Tijdelijke) kunst wellicht 


De Tol ; permanent 'keunstwurk' van Hilda Kanselaar en Rijna Makkinga.

Geplaatst in het kader van het kunstproject “Verborgen verleden” n.a.v. de herinrichting van de Dokkumer binnenstad. 
Het kunstwerk verwijst naar het recente verleden toen er op straat nog getold werd, maar ook naar de tolheffing wat gebeurde in de ernaast gelegen Waag. 
De omgevallen tol verwijst ook naar het tot stilstand komen van een beweging; rondom bruiste het vroeger van activiteiten, die nu zijn stilgevallen. 

   In heel Dokkum kom je kunst tegen, al dan niet met tekst

 

Dan komen we op een groot leeg plein met oa een hele oude kerk, waar de zgn IJsfontein staat: er sproeit koud water omhoog: heerlijk met deze hitte …

  

 



Wat ik natuurlijk heel leuk - en creatief - vond is dit wapen SPQD, Senatus PopulusQue Dokkum !! LOL...… geïnspireerd op alle SPQR afbeeldingen in Rome 
Dit vond ik op internet:
Wie door Dokkum wandelt en goed kijkt, komt op verschillende plaatsen in Dokkum het oudste stukje stadsmarketing van de stad tegen. Het zijn de vier letter: SPQD, die vaak in combinatie met het logo van Dokkum zijn afgebeeld. Honderden jaren geleden werden de vier letters al gebruikt. 
De letters zijn tegenwoordig nog steeds terug te vinden op gebouwen die eigendom van de stad zijn en zijn afgeleid van SPQR, waarbij de R staat voor Rome. De letters zijn Latijns voor Senatus Populus Que Doccumensis (= regering en volk van Dokkum).
De letters zijn onder andere terug te vinden op het brugwachtershuis, een monumentaal pand aan het Zuiderbolwerk. Het neoclassicistische pand op de hoek van de Keppelstraat en het Zuiderbolwerk in Dokkum werd in 1834 gebouwd. In de voorgevel bevindt zich een gevelsteen met het bouwjaar, het wapen van Dokkum en de letters SPQD. Daarnaast is op de voet van de Hoogstraat naast het stadhuis een wapen verwerkt in de bestrating. De gemeenteraad en de bevolking van Dokkum hebben in 1869 een voetgangersbrug laten plaatsen over het Kleindiep, als verbinding tussen de Turfmarkt en de Vleesmarkt. Ook op deze opvallende witte brug, zijn de vier letters terug te vinden.
Helaas heb ik de anderen niet gevonden. Dit is een hele mooie uit Rome:


SPQR is de afkorting van het Latijnse Senatus PopulusQue Romanus, "De Senaat en het Volk van Rome", de zinsnede die fungeerde als de officiële naam van het Romeinse Rijk. De afkorting werd als insigne gebruikt vanaf de tijd van de Romeinse Republiek en stond als inscriptie op openbare gebouwen en triomfbogen, en nu ook op putdeksels, etc etc 
een mooi slot

Geen opmerkingen:

Een reactie posten