woensdag 14 augustus 2019

7 aug 19 - Elburg e.o.. en high tea en orgelconcert

7 augustus een beetje rondgefietst in de omgeving.
Helaas kregen we een paar flinke stortbuien op onschuilbare plekken, met wel een paar bomen... maar dat helpt dan ook weinig..

We fietsen over de prachtige Doornspijkse heide waar t gelukkig net droog is



In Nunspeet opgedroogd, opgewarmd en geluncht bij Banka, blijkbaar van dezelfde Banka-organisatie als het restaurant in Hattem. Zij kochten nl enige tijd geleden ooit mijn halve boekenkastinhoud. Ik had in Hattem een keer geluncht maar zag toen mijn boeken niet staan: ze staan dus in Nunspeet : heel grappig om ze nu terug te zien


Een stukje verderop kwamen we bij Molen de Duif, waar een agristore bij was maar ook een leuke landwinkel met veel producten van de molen en andere lekkernijen en cadeaus
In Elburg hebben we ook nog even rond gefietst; het is een heel mooi vestingstadje.

 
      De Vischpoort - de toegang vanaf de haven de vestingstad in.
`Oorspronkelijk was deze toren een dichte verdedigingstoren van de stad. In 1592, toen de vestingwerken werden uitgebreid, werd er een doorgang in de poort aangebracht. In de 19e eeuw was er sprake van de sloop van diverse delen van de vesting Elburg, maar de Vischpoort bleef gehandhaafd. Wel werden de deuren uit de poort verwijderd. In 1992 vond er een hersteloperatie plaats waarbij de poort weer voorzien werd van deuren. Boven de doorgang bevindt zich het wachtlokaal. Aan de stadszijde heeft de poort enkele vensters, aan de zeezijde is de poort vensterloos. Aan de bovenzijde van de poort is een uurwerk aangebracht.
Op de vier hoekpunten van de poort zijn vier zogenaamde Arkeltorentjes aangebracht. De poort wordt bekroond met een achtkantige, ingesnoerde naaldspits. Deze torenspits is gedekt met leien. Aan de buitenzijde, de zeezijde, is de toren voorzien van een kustlicht. Ter weerszijden van de toren loopt de stadsmuur van de vesting Elburg. Van de poorten die vroeger aan de stadsmuren waren gebouwd, is de Vischpoort de enige in Elburg die nog is overgebleven.´

Bij de haven vind je de Sluis die deel uitmaakte van de verdedigingswerken. Hiermee kon de waterstand in de gracht geregeld worden.
Het uitzicht vanaf de waterkant/haven geeft een goed beeld van de stadsverdediging. Het geheel bestaat uit gracht, brug, rondeel met kazematten, aarden wal met bastion en Vischpoort.



In het zgn bloemenstraatje (foto 1) waren de bewoners druk aan het water geven aan de vele bloemen en planten. Het is nog steeds warm en heel erg droog.



Je ziet in de vesting veel mozaiekstoepen van ronde kiezels, ik vind ze erg leuk, doen een beetje italiaans/pompeiaans aan.
Vooral die van cafe/rest Aan de Gracht spreekt me aan

 


 
En laten we nou net daar getrakteerd worden op een high tea voor Nel´s verjaardag 
Diverse theesoorten natuurlijk, vooraf een kopje uiensoep (of tomaten brrr) 


toen een groot plateau met croissants, groentengratin, broodjes warme kip, wraps, kipkluifjes en dips


onze buikjes waren al aardig ontrimpeld! en toen ….
kwam er nog iets veel lekkerders….. bokkepoten taart ! goddelijk, en monchoutaart met kersen, ook superlekker, en aardbeienpudding of - bavarois, en chocolaadjes gevuld met pindakaas !! : heeeerlijk…..   ik ben een enorme zoetekauw..

wat een smuldagen....ik houd er van....  en er komt nog meer …..  het lijkt wel carnaval 

Omdat het cafe al om 18u00 sluit, waren we op tijd klaar om naar het orgelconcert in de Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk te gaan


  


De kerk is nagenoeg leeg. De jonge organist, Martien Vos (1995) begint met een improvisatie op het kleine orgel bij het koor (?denk ik).  
Dan gaat hij voor Bach, Brahms, Ritter en Mozart naar het grote orgel. Hij eindigt met weer een improvisatie. Dan krijgen we eindelijk, maar heel even, het volume waar ik op zat te wachten: muziek die door de kerk buldert !

Op het plein aan de stadsgracht is die avond een DJ aan het draaien. 
Hij begint met wat muziek voor de kinderen, die vrolijk staan de dansen. Dan komt er een Hollandse medley met oa Johnny Jordaan.... die kennen de jongelui van tegenwoordig nauwelijks.... maar de oudjes zingen mee


Nel en ik kijken nog even toe, maar gaan dan terug naar de camping waar we de festiviteiten afsluiten met een glas bubbels bij kaarslicht


        een mooie afsluiting van de verjaringsfestiviteiten  PROOST  !!!

                









Geen opmerkingen:

Een reactie posten