maandag 12 augustus 2019

28 juli 2019 - het wereldberoemde Bartlehiem

zondag 28 juli 2019
Vandaag weer eens een flink stuk fietsen. een mooie, waterrijke route

    
     langs het leuke Burdaard en
     een mooie molen
 

met onderweg een klein beeldje van een mollige dame op een enorme zuil.... er staat niets bij en op internet kan ik niets vinden 


naar Bartlehiem, dat voornamelijk bestaat uit HET bruggetje waar de 11-stedenrijders twee keer passeren.



dan komen we bij het pontje van Wyns : ik ben gek op pontjes … had ik al eerder geschreven

aan de overkant is een heerlijk schaduwrijk terras pal aan het water waar we weer eens genieten van koffie en taart 

 

   Siep geniet ook van het uitzicht - of van deze leuke kleur eend 

 

 

Aan die kant van het water fietsen we tot aan de grens van Leeuwarden, zodat we die 11-stedenstad ook hebben 'aangedaan'. De fontein aldaar heb ik al eens gezien: ik was zelfs bij het plaatsen ervan in januari 2018 geïnterviewd door een lokale tv-ploeg. De fontein was toen natuurlijk nog droog 
Ik noemde ze Wobke en Sobke

Als we langs een andere route terugfietsen om het bruggetje van B van een afstand te bekijken, komen we bij de Tegeltjesbrug

    

De Tegeltjesbrug bestaat uit ruim vierduizend tegeltjes waarop foto’s van Elfstedenrijders staan afgebeeld. Alle portretjes samen vormen – dankzij kleurgebruik en compositie – de beeltenis van schaatsers. Het monument is ontworpen door Maree Blok en Bas Lughthart en is een ware blikvanger in het weidse landschap tussen Lekkum en Giekerk. Niet alleen winnaars en wedstrijdrijders staan afgebeeld maar ook duizenden tourrijders onder wie W.A. van Buren, de schuilnaamvan prins Willem-Alexander die in 1986 de tocht volbracht. Het monument is nog niet af. De zuidzijde van de brug wordt de komende jaren ook nog betegeld.

Hier en daar langs de route zien we beelden(groepen) 


 

 bij de Pauluskerk in Aldtsjerk is een grafheuvel gemaakt voor de familie Sminia




De GRAFHEUVEL met fraai geornamenteerde grafsteen dateert uit 1857 en behoort aan de familie Van Sminia die ooit de Sminiastate en de Klinze in Aldtsjerk bewoonde. Omschrijving Een met gras begroeide grafheuvel waartegen schuin omhoog een hardstenen grafsteen met frijnslag is geplaatst. Op de bovenste helft van de steen zijn in een verdiept veld met rechthoekige lijst afbeeldingen gehouwen: een ridderhelm met drie veren (horend bij het familiewapen van Van Sminia), daaronder een kroon, waaronder de familiewapens van de families Van Sminia en Coehoorn van Scheltinga. 
In de vier velden van het Van Sminiawapen zijn een zandloper, drie stervormige ornamenten, een halve maan en een bloem afgebeeld; de vier velden van het ovale wapen van de familie Coehoorn van Scheltinga bevatten kruislings identieke motieven: twee velden met twee bloemen en twee velden met afbeeldingen van jachthonden en jachthoorns. 
Het onderste deel van het familiegraf bevat de tekst: "Jonkheer Arent Johannes Van Sminia, vroeger lid der ridderschap en der staten van Friesland geboren te Leeuwarden den 1 february 1806, gehuwd te Heerenveen den 31 october 1826, overleden te Oudkerk op den Huize De Klinse den 15 october 1857. Jonkvrouwe Clara Coehoorn van Scheltinga, geboren te Heerenveen den 19 january 1806, gehuwd aldaar den 31 october 1826, overleden te Oudkerk op den huize Sminia State den 13 december 1875." 
Het grafmonument uit het midden van de vorige eeuw is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang: - als bijzonder en zeldzaam type grafmonument; - vanwege de ornamentiek; - als bijzondere uitdrukking van het historisch belang van de familie Van Sminia voor de streek.           (beetje - te?- veel info)

       Op de rotonde bij Bartlehiem - geloof ik - klunen deze jongens 


en dan in de verte nog een keer het Bruggetje van Bartlehiem


waar de hele wereldpers zich verzameld in geval van een 11-stedentocht
WERELDBEROEMD




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten