woensdag 14 augustus 2019

dinsdag 6 augustus 19 - de Dr A Vogel Tuinen in t Harde

Dinsdag 6 augustus

Aangezien dit ook nog op mijn lijstje stond, ging ik maar al te graag mee naar de tuinen van Dr A Vogel in t Harde.

De Echinacea - in dit geval de purpurea - of  rode zonnehoed valt meteen op als je aan komt rijden en (b)lijkt het kenmerk van de Vogel-tuinen en -produkten.




"Verscholen in de Veluwse bossen van Landgoed Zwaluwenburg liggen de A.Vogel tuinen met talloze heilzame kruiden en planten. Het is dé plek voor een gezellig en gezond dagje uit midden in de natuur. Laat je zintuigen tot leven komen en ga op ontdekkingstocht door de felgekleurde kruidenvelden. Voel de aarde onder je voeten op het Blotevoetenpad. Proef de natuur in de Smultuin. En kom tot rust in het Kruidentheehofje onder het genot van je eigen gemaakte kruidenthee."


 
"Alfred Vogel groeide op in Aesch, omgeving Basel. Van 1923 tot 1932 had hij een reformhuis in Basel. In 1929 startte hij met de uitgave van het maandblad Das neue Leben. In 1937 vestigde hij zich als natuurarts in Teufen in N.O. Zwitserland. Van 1950 tot 1979 ondernam hij verschillende wereldwijde studiereizen. In 1955 werd het Nederlandse bedrijf Biohorma opgericht.
Zijn gedachtegoed was gebaseerd op het gezegde "je bent wat je eet" en hij legde het belang van goed eten (veel groenten en fruit) en natuurlijk genezen uit in verschillende publicaties van zijn boek De kleine dokter (voor het eerst gepubliceerd in 1952) zijn er meer dan 2 miljoen verkocht in 12 verschillende talen.  Alfred Vogel was lid van de Jehova's getuigen. De Nederlandse tak van Biohorma was (destijds) in handen van Nederlandse Jehova's getuigen, met name de familie van mede-oprichter Bolle. Vogel propageerde sommige doctrines van Jehova's getuigen in zijn boek De kleine dokter. In oudere edities kan bijvoorbeeld worden gelezen dat God bloedtransfusie verbood en dat het toch toepassen van deze medische behandeling zou kunnen leiden tot karakterverandering. Alfred Vogel overleed op 93-jarige leeftijd. " 



Er zijn 2 wandelingen uitgezet, maar wij wandelen onze eigen routes.
De tuinen zijn vrij groen omdat er veel niet (meer) bloeiende kruiden in staan. Er is een zgn blotevoetenpad maar dat laten we links..... uhh voor ons liggen.

 

     Er staan insectenhotels en je mag in een bijenkorf kijken

 

als je niet bent verschrikt door de (Alfred?) Vogelverschrikker

 

Het is een groot terrein met in het midden een verzamel- of schuilplek?
Je kunt elkaar hier maar zo kwijtraken..

 

Na wat rondzwervingen gaan we naar de landgoedwinkel, waar je ook een film kunt zien over het productieproces van 'plant tot klant.  Een enorm bewerkelijk en weerafhankelijk proces waardoor de producten natuurlijk ook zo prijzig zijn. 

Je kunt er een kopje kruidenthee drinken waarvoor je je eigen kruiden kunt plukken in het naastgelegen Kruidentheehofje.  
In het winkeltje vind je het hele assortiment aan dr A Vogelproducten, maar ook eieren, honing en cadeauartikelen.

Daarna fietsen we via een mooie route over de Veluwe terug naar de warme camper .


































Geen opmerkingen:

Een reactie posten