woensdag 11 april 2018

EPE (4,5,6,7) 8 april 2018

Zondag 8 april: we beginnen in de grote tent met een vernieuwde opzet van het Reisplein waar solo's elkaar kunnen ontmoeten om samen op reis te gaan.
De gesprekleiders proberen mensen bij elkaar te brengen die dezelfde reisbestemming plannen, maar er is te weinig tijd om na invullen van een reisformulier nog met mensen bij elkaar te gaan zitten. Dit zou eigenlijk al op vrijdag moeten, zodat men de dagen erna tijd heeft om elkaar op te zoeken om plannen en voorkeuren uit te wisselen.
Want om 12u00 komen de broodjes: ham en kaas met rode pesto: heerlijk. Helaas is de karnemelk die Nel en ik nog hebben aangesleept bevroren omdat iemand de koeling op max had gezet.

Ook nieuw is dat er op zondagmiddag nog een programma is: in dit geval een excursie naar een forellenkwekerij en een bezoek aan Imkerij t Haagje. Dat leek me wel interessant en dat was het zeker.
We werden ontvangen door de imker, dhr Muis die ons trakteerde op koffie of thee al dan niet met eigengeslingerde honing. Het was heerlijk weer dus lekker buiten op het terrasje.


Toen liepen we naar de wei waar hij de bijenkasten had staan. Mooie verhalen over het ontstaan van een bijenvolk, de manier van werken van bijen, met een maximale samenwerking. 
De kasten worden bv bij een koolzaadveld in Groningen geplaatst: een bij gaat op verkenning - met een straal van max ca 3 KM - komt terug en haalt het vliegende volk op om nektar te verzamelen in het koolzaad. De jongere bijen blijven in de kast om raten te maken, eitjes te voeden en natuurlijk de koningin. Deze bijen bewaken ook de ingang van de kast en nemen de verzamelde nektar in ontvangst.
Ze hebben een systeem om het grootste deel van de 80% water uit de nektar te verdampen door eroverheen te 'wapperen'... als een raat vol is plakken ze die dicht met een dekseltje van was.
Er is nog vreselijk veel meer te vertellen, maar dat moet je zelf maar gaan beluisteren.

Mevrouw Muis liet zien hoe de honing uit de raat wordt geslingerd en onbewerkt meteen in potjes of andere verpakking wordt gegoten.


 



 In het winkeltje hebben we allemaal iets gekocht voordat we de terugreis aanvaardden.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten