donderdag 1 mei 2014

zondag 13 april ook niet geplaatst zie ik net

Zondag 13 april 2014: al om 09u45 op weg naar de camperplaats Agri Conca d’Oro in Bassano del Grappa. Het ging al meteen fout met de route op de TomTom dus afgestapt van het idee om ‘binnendoor’ te rijden dus eerst de autostrada tot Trento; ca 40KM a Eur 3,90. Toen het binnenland in; een aardige route maar we wilden toch meteen door naar de camperplaats zonder onderweg nog bv Feltre, Ásolo en de villa Barbaro te bezoeken. Dat was geen slecht idee bleek later, want er waren nog precies 5 plekken (van de 10) vrij en de bezienswaardige plekken vielen nogal tegen, zei Betske.
Ria en ik zijn op de fiets naar Bassano de Grappa gegaan. Het was maar 2KM langs oa de Brenta en vele grote villa’s, te zien aan de enorme electrische hekken langs de weg. Ook hier bloeit natuurlijk alles weelderig; je valt bijna van de fiets van de sterke geuren; heerlijk! De fietsen bij de ingang van het historische centrum aan een hek gebonden en te voet verder. Eerst naar boven naar het kasteel Ezzelini uit de 12e eeuw. We konden niet naar binnen, ook niet in de belendende, in de stadsmuren gebouwde kerk, de dom Santa Maria in Colle. De mooie stadsmuren zijn gebouwd van roze/witte, ronde keien met lagen platte keien ertussen, op een enkele plaatsen zie je ze nog zonder cement ertussen. Ook hier zie je dat het een rijke stad is (geweest), er staan nl nog diverse grote en dikke vierkante torens verspreid over de stad.   We liepen een straat in die sterk afdaalde, dus richting de rivier de Brenta en ineens stonden we op de ponte vecchia, een houten brug gebouwd/ontworpen door Andrea Palladio een beroemde Italiaanse architect.

De officiele naam van de brug is sinds 1947 Ponte degli Alpini. Onder de brug waren internationale kajak-wedstrijden aan de gang. Het uitzicht op de (veelal ook grote) huizen langs de rivier is heel mooi.  
Wat een verrassing dit prachtige stadje met zijn grote gebouwen en 3 grote pleinen, waar (helaas) allerlei activiteiten waren. De kerken waren al gesloten na de palmpaasmis, maar gewoon door het stadje wandelen was een feest. Op een terrasje lekker een spremuta gedronken en toen op zoek naar de fietsen. Langs de oude stad ´boven´ loopt een promenade, de Valbrenta,  met grappige bomen met een ronde, aan de onderkant recht gesnoeide kruin. Op iedere boom hangt een kruis met een strop, (soms) een foto en de naam van een martelaar en de datum 26 september 1944 toen daar 31 verzetsstrijders werden opgehangen, sommigen zelfs aan de bomen die er nu nog staan !!


Overdag is het heerlijk warm en we zitten ook nog een paar uur buiten, maar de avonden worden al snel fris.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten