woensdag 16 april 2014

dinsdag 15 april 2014. Een stuk frisser na het onweer van gisteren; afgerekend op Conca d'Oro Eur 12 p/d incl Eur 2 stroom. Op zoek naar Cittadella, moeilijk parkeren maar een stukje voor t dorp mochten we langer dan 30 min staan, vond een inboorling, ondanks het feit dat het gebodsbord anders aangaf; en aangezien ik altijd alles en iedereen geloof.... 
Het antieke centrum bestaat uit 1 hoofdstraat met portici/bogen met soms hele mooie winkeltjes, temidden van de vierkante stadsmuren. Gelukkig was er ook een fotowinkel want mijn fotochipje wilde niet meer meewerken. Na de korte wandeling op zoek naar Castelfanco. Mooiere muren maar ook slechts 1 doorgaande weg. De dom bekeken en toen op zoek naar de kerken waarvan we de torens op afstand konden zien. Viel al met al wat tegen.
Op weg naar camping Serenissima in Malcontenta bij Venetiƫ kwamen we langs heel veel villa's. Een hele grote, de villa Pisani in Stra, is nu een museum.

De villa is ooit gekocht door Napoleon voor de familie de Beauarnais en vele van hun meubels staan er nog; oa het gouden bed van Napoleon met engelen en adelaars en het wit/roze gebloemde bed van Josephine.

Aangezien Chris in de auto bleef zitten, zijn Ria en ik in sneltreinvaart door de villa, zeg maar kasteel, gelopen, toen door het enorme park met de grote waterpartij die reikt tot aan de halfronde scuderie/ paardenstallen. Bij de orangerie stonden de citroenbomen in bloei maar droegen ook al vruchten; dus meerdere oogsten.

 
De hele verdere route langs de rivier de Brenta staat vol met villa's, al dan niet goed onderhouden. Dolo is een gezellig dorp, dat er fraai uitziet; het ligt vlak bij de camping. We hadden plekken gereserveerd op camping Serenissima in Malcontenta (hoe bedenk je dat?) en Nol/Marian en Betske hadden al de omtrek van een vierkante 'cirkel' voor onze campers geregeld op mooi groen gras onder de bomen. Wifi is hier gratis maar alleen bij de bar, helaas, en ook geen tv onder die volle bomen. De avonden zijn aardig, of onaardig, fris dus met z' n allen in de camper van Marian napraten en voorbespreken voor de dagen in Venetie. 
Foto's volgend zodra ik weer internet heb ik de camper, want de foto's staan op mn oude pc.

Woensdag 16 april een 7 dagenkaart (Eur 50) gekocht voor alle bussen en boten naar en in Venetie en om 09u45 waren we al op weg. De rit met de dubbele bus duurt ca 30 minuten naar Piazzale Roma, vanwaar we de vaporetto linea 1 hebben genomen naar S Marco Zaccerie. Een schitterende tocht, voor op de boeg langzaam door het Canal Grande. 

Ik kon me niet herinneren dat de palazzo's daar langs allemaal zo mooi zijn en ook goed onderhouden. De anderen maakten de ene foto na de andere. 

Zaccerie is de stop net na het San Marco plein dus je kunt nog even genieten van het prachtige Dogenpaleis en het doorkijkje via de Piazzetta op de campanile S Marco.

Betske voerde ons mee op een wandeling langs de gezellige pleinen; en zelfs met een routebeschrijving loop je in venetie nog makkelijk fout. Dat is echt niet erg want het is overal machtig mooi. Op een van de pleinen in de zon koffie gedronken en via een wirwar aan straatjes en bruggetjes verder geslenterd; geweldig !! Dit vind je nergens ter wereld. 
Na een paar uur lopen en een pizzabrood op een muurtje op een ander plein, weer in een van de bomvolle vaporetto's naar het eilandje San Giorgio om de basilica te bekijken. We maakten weer een tocht door het grote kanaal en een stuk bij de zeehaven. Indrukwekkend hoe alles hier met boven wordt vervoerd en hoe men met vrachten op steekkarren over de bruggetjes moet zeulen. 
In de kerk S Giorgio zijn 2 grote schilderijen van Tintoretto te zien. 


Na al die indrukken en cultuur waren we hard toe aan onze eerste prosecco op een terras bij de vuurtoren, het haventje en het waanzinnige uitzicht op Venetie. 


Toen met de vaporetto naar de overkant, S Marco, overstappen op de nu nog vollere vaporetto naar Accademia; vandaar uit te voet nog een stuk wandelroute uit de gids van Betske gepakt. Bij weer een heel leuk plein waar nog net een beetje zon was, op een terras een heerlijke flinterdunne pizza gegeten voordat we weer naar de bus gingen. 


Op de camping gefacetimed met supersnell bikkel Merel die met haar spacescooter een auto had aangereden en gelukkig naar de andere kant viel dus ' alleen maar' bont en blauw is... pffff Voor de anderen werd het niet laat, ze gingen al snel na de koffie bij N/M rozig en voldaan naar hun eigen blik en dat gaf mij de gelegenheid om eens wat schoon te maken, lekker heet te douchen en dit stuk te schrijven. Morgen naar Murano, onze glasgekke Marian is niet meer te houden na het zien van de glaswinkels in Venetie; daar hebben we morgen geen kind aan !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten