dinsdag 22 april 2014

21 april Pasquetta en 22 april 2014 in Unesco wereld erfgoed FERRARA

Tweede paasdag 21 april 2014, toen ik naar de douche liep, miezerde het een beetje dus eerst stoel en tafeltje naar binnen.  Bij het afrekenen bleek mijn ACSI-card verdwenen; waarschijnlijk mee met een andere Nederlander…  Gelukkig hadden ze nog een gids liggen met een kaart erin dus ik heb een nieuwe.  Slecht weer, dus goed om te rijden… ca 110KM naar Ferrara, Unesco Wereld Erfgoed en hoort bij de grootste (qua oppervlakte) ter wereld. De halve Po-delta hoort erbij en nadat ik het boekje erover had gelezen wilde ik meteen meer zien van dit gebied dat zo ontwikkeld is door oa de hertogen Este.     

Onderweg enorme plensbuien gehad, maar in Ferrara was het droog en een graad of 20C.  Ik ken de stad enigszins, maar wilde er graag weer naartoe want het is een prachtige oude stad met enkele kastelen, vele paleizen en andere enorme gebouwen. De muren en wallen rondom de stad bestaan nog (Michelangelo heeft ze ooit bestudeerd) en je kunt er overheen en omheen fietsen of lopen. Ferrara is een van de ‘grootste’ fietssteden ter wereld qua ‘fietsdichtheid’.  
Camping Estense ligt aan een fietspad, op 1,5KM van de stadsingang en 3,4KM van het centrum. Bij de touristinfo in het Castello Estense een plattegrond met wandelroutes en een boekje met de beschrijvingvan het werelderfgoed en een met bezienswaardigheden gehaald voor de hele club; op de camping hadden we al een kortingskaart voor het museum in het kasteel; en we konden ook een kortingskaart krijgen voor het Museo dei Diamanti waar een zeer drukbezochte Matisse (niet helemaal mijn smaak) tentoonstelling was.  Het Palazzo dei Diamanti is gebouwd - als paleis voor een Este - van ca 8500 pyramidevormige stenen. Onder door het kasteel naar het plein voor de Dom gelopen en nog een paar winkelstraten bekeken. Op weg terug nog even wat groente en fruit gekocht bij een stalletje en toen snel naar de camping want het begon weer te regenen. De anderen waren net aangekomen en we zijn al snel bij Nol en Marian in de camper gaan borrelen. Er kwam nog een fikse onweersbui en de camping eigenaar was bang dat ik vast zou komen te zitten met de camper in de klei. De andere stonden op met flinke stenen verharde stukken.  Het lijkt er niet op dat het hier drassig wordt; klei wordt wel glibberig na een bui maar verder denk ik sowieso niet dat ik wegzak.  ’s Avonds in de camper dit geschreven en de (wat achteraf bleek, machtig interessante) tourist-info voor morgen bekeken.

Dinsdag 22 april 2014.  Tegen 9 uur kwam Nol aan de deur als butler/chef de cuisine met een baveux gebakken ei op prosciutto cotto: wat een verwennerij: heerlijk !!!

Zelden zo’n lekker bakei gehad waarbij bij het aansnijden langzaam het warme vette smeuïge eigeel eruit loopt ! Ik ben geen fan van eieren, maar dit was goddelijk ! 

Na alle regen was het weer droog dus op de fiets; vooraan in Ferrara bij de porte degli Angeli de fietsen geparkeerd en de hele lange antica Via degli Angeli, nu corso Ercole I d’Este, met z’n ronde keien en enorme paleisachtige gebouwen afgewandeld richting Castello Estense;

volgens Unesco een het van de mooiste straten ter wereld, waar je je zonder auto’s en andere moderne hulpmiddelen (bv jeans, gymps, electra en verkeersborden) nog in de middeleeuwen kunt wanen.

Op het plein voor de kathedraal koffie gedronken en toen de kathedraal bekeken: prachtig. We hadden net een rondje gelopen toen we eruit werden gestuurd ivm middagsluiting (tot 15u00). Toen enkele stadswandelingen gecombineerd; deze leiden je door prachtige middeleeuwse straten met idem gebouwen, musea, kerken en kloosters waarvan de meeste gesloten waren. Rond 14u30 weer terug bij het kasteel en daar op en terras, met uitzicht op het orangerie-balkon van de dames Este, bv Lucrezia Borgia!!, lekker lasagne gegeten met een goede witte wijn erbij. Toen nog een stuk wandeling gedaan en ijs gegeten op de piazza Arostea, waar ik ca 10 jaar geleden met de collega’s ook ijs ging eten na het diner of de borrel op het plein; het ijs was ook nu erg lekker,  en op de oude renbaan werd druk gesport.

Via het prachtige kerkhof Certosa teruggewandeld naar de fietsen en nog even de porte degli Angeli binnengelopen.

Je kunt omhoog klauteren maar daar hadden we geen zin meer in. Het is de hele dag erg warm geweest en onderweg terug valt er een drupje regen. Een uur internet gekocht voor 1 euro dus snel alles op t blog … 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten