zaterdag 14 juni 2014

6/7/8 (Pinksteren) juni Arrivederci Roma

Vrijdag 6 juni 2014: fietsen naar de Porta di Roma, een jachthaven met ellenlange rijen moderne winkeltjes met een overdekte gallerij erlangs.  Halverwege, na ca 4KM, kreeg Chris een lekke band. Een stuk verderop moest een fietsenmaker zijn, die we ook snel vonden. Het zou een uur duren dus Chris bleef bij de fiets in de buurt en Ria en ik gingen verder op zoek naar alle winkeltjes, vooral dameskleding winkels. Om 12u00 waren we weer bij Chris die net Eur 10 !! had afgerekend aan de oude mannekes die samen de fiets hadden gerepareerd, wat een aardige klus is bij een e-bike die niet op de kop gezet mag worden en waar de remleidingen van losgekoppeld moeten om er een nieuwe binnenband in te leggen.  Even over de plaatselijke markt geslenterd en terug naar de camping waar ik een uur internet heb gekocht a Eur 2 om te bloggen. Toen een paar uur de superlekkere zee in.

Zaterdag 7 juni weer naar Rome. Het is nog steeds prachtig weer; er staan meer Nederlanders die zeggen: hoe ziet regen er ook al weer uit? Geen idee; het is heet in Rome, om 11u00 is het al 31grC in de schaduw; zelfs de Italianen puffen en zuchten en het is rustig op straat. Ik wil eerst kijken of het Domus Aurea, v/h het enorme gouden huis van Nero eindelijk open is, maar helaas… Forse, forse, forse, dus hééél misschien over 20 jaar zegt een man die op het terrein loopt. Op een bord over de werkzaamheden staat: gereed april 2015….. Ik was hier al in 2001 en sindsdien nog een paar keer, maar altijd was het domus aurea gesloten ivm reconstructie, overstromingen, aardverschuiving, etc etc …. Toen maar door het park op de heuvel de Oppio, langs resten van de thermen van Trajanus, door een deftige wijk, naar de San Clemente, de oude, nogal sobere kerk waar nog 2 verdiepingen met oa een kerk en huizen onder liggen. Er stroomt ook hier en daar, soms flink wat, water. Het is er lekker koel dus de botten kunnen even chillen voordat we de hete stad weer ingaan op weg naar de San Giovanni in Laterano waar vroeger de paus zetelde.


Eerst gaan we het prachtige battistero binnen


waar diverse kleine kinderen gedoopt worden door een zeer enthousiaste priester (?). Hij heeft de hele ‘zaal’ mee en het is leuk om mee te maken.

Dan de enorme basiliek in; heel erg mooi, Chris vindt het de mooiste kerk tot nu toe, en we hebben er al aardig wat gezien. Deze is het werk van Borromini en Bernini, wiens leerlingen de grote beelden hebben gemaakt.  We gaan door de voordeur naar buiten en steken over naar de heilige trap, die gelukkig ook open is. Deze zgn eretrap is overgebleven uit het vroegere middeleeuwse pausenpaleis; volgens overlevering is het dezelfde trap als die in het paleis van Pontius en Pilatus in Jeruzalem.   Veel gelovigen proberen op de knieën de trap op te klimmen; dat lukt niet meer iedereen.
 
Wij lopen de belendende trap op naar boven in deze oude pauselijke kapel waar achter dikke gesloten deuren het Sancta Sanctorum is, naar analogie van het Heiligste der Heiligen in Jeruzalem. 

Daarnaast staat nog het Triclinio/de eetzaal uit het paleis van Paus Leo III (795-816) waarvan alleen de apsis bewaard is gebleven. Het heeft een mooie, gouden mozaïk van Karel de Grote en Leo III die gekroond wordt in de Sint Pieter.

Het mozaïk werd in de 18e eeuw gerestaureerd.  Op zoek naar een kabeltje voor de tomtom van Ria, kwamen we uit bij de Santa Maria Maggiore, waar Chris nog niet was geweest, dus weer even naar binnen. Nog even bij de tourist info op het stationsplein gecheckt of met Pinksteren de rozenblaadjes nog in het Pantheon worden gestort, en ja hoor, het werd bevestigd: om 10u00 maar zo vroeg mogelijk aanwezig zijn. En snel naar de heerlijke koele camping terug.
Zondag 8 juni: Pinksteren; Nadat we eindelijk een keer vuurwerk zagen ipv alleen maar hoorden (het is hier niet dagelijks zoals in Pompeii) en een hoop lawaai in een disco aan zee die de hele omgeving van harde muziek voorzag van 23uu00 – ca 02u00, om half 6 op en om 7 uur naar de metro van half 8; in 45 min in Rome bij het Colosseum. Een heerlijke wandeling langs een stille Via dei Fori Imperiali en al om kwart voor 9 bij het Pantheon waar nog geen lange rij staat, dus tijd voor koffie en dan naar de enorme bronzen deuren die om 9 uur opengaan.

Wij komen vooraan te staan, meteen achter de stoelen voor de genodigden. De mis begint pas om 10u30, lang staan, maar we komen voor de rozenblaadjes die  brandweermannen door het gat in het dak, de oculus, gooien. Er worden ook rode rozen uitgedeeld.  



Zo nu en dan zie je een hoofd(je) in het gat verschijnen maar voordat de rozenblaadjes vallen, duurt het nog even, om precies te zijn tot 12u00 uur.

Het is een leuke ervaring, er wordt hartelijk gelachen als er een plastic zak mee naar beneden komt en er wordt luid geapplaudiseerd als het strooien afgelopen is. Men wil heel graag een handvol blaadjes meenemen. Ik geef dus heel genereus mijn roos aan een van de nonnen die naast me staan; ze is dolgelukkig.

Tegen half een zijn we eindelijk buiten, geworsteld door de mensenmassa die eindelijk naar binnen mag; pffff slecht geregeld, beetje gevaarlijk zelfs. Het is inmiddels ca 40 gradenC in de zon en we besluiten op zoek te gaan naar een schaduwrijk terras om even de benen te ontlasten en de dorst te lessen. Daarna gaan we op zoek naar de rustplaats van de enige Nederlandse paus ooit, die in de verschillende boeken ook een totaal verschillende naam heeft. Dat moet wachten tot volgende jaar, of zo, want de kerk is gesloten. We besluiten naar de camping te gaan, maar komen door een leuk straatje met een vrij koel terras en gaan een heerlijke pizza eten. Dan lopen we nog een stuk langs de Tiber, steken het Tibereiland over, terug langs de ponte rotta, het circo massimo en de metro in, die tot minstens 50grC opgewarmd is.  Arrivederci Roma , enorm van je genoten!!      
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten