vrijdag 6 juni 2014

27 mei tm 5 juni - een heleboel

6 juni 13u00 1 uur internet in de bar van de camping. Dus snel de teksten op het blog en kijken of ik er nog een paar foto's bij kan plakken. Zo niet, dan komen die later....

Dinsdag 27 mei 2014, we willen ‘rustig’ rijden dus nemen de snelweg, de donkere luchten tegemoet. Ook op de snelweg kun je genieten van het prachtige landschap met pittoreske dorpen en bezienswaardige steden en kloosters, zoals Caserta, Montecassino, Teano, Castelgandolfo, Rocca di Papa,  ed, die eeuwen geleden op en tegen de bergen aan zijn gebouwd. Ik wil daar toch zeker ook eens naartoe. Op de helft van de reis van 275KM begint het te regenen. We stoppen bij een wegrestaurant waar het zojuist flink heeft geregend; het is er heel fris brrrr natte voeten in de open schoenen.  Lekkere cappuccino gedronken en blikken olijfolie gekocht.  Het blijft gelukkig droog en we zijn om 14u00 bij camping Castelfusano in Lido di Ostia. De camping ligt tussen 2 wegen in een soort duingebiedje. Op het rechterdeel staan een stuk of 10 tenten maar in het grote deel links is het bijna leeg. Het valt niet mee om een platte plek voor 4 campers bij elkaar te vinden. Ria en Chris beginnen onmiddellijk de mannen van de camping te helpen met het ‘snoeien’ van de lage boompjes om een plek voor Marjolijn te maken. Het is warm en er waait een flinke bries; lekker een uurtje in de zon. We wandelen nog even naar het strand(bad) dat nog afgesloten is, maar je kunt over het hek klimmen. Het waait hard en de zee is een beetje zoals in Nederland, groenbruin met veel golven dus geen strandweer. Ook de 2 zwembadjes op de camping zijn nog gesloten tot 1 juni. Het zijn grote, rechthoekige zakken op poten.
Woensdag 28 mei 2014, week 9 is begonnen !! Even wat boodschapjes gedaan in de kampwinkel; Ria vond een roze badjas voor eur 14 dus nu hoort ze ook bij de pink-panther-club (die van Sardinië;  Betske, Yann en ik).  Op de fiets proberen we bij Ostia Antica te komen, het moet ca 10KM fietsen zijn. We fietsen langs de zee, maar na 9 KM komen we, inderdaad vlakbij de scavi,  aan het eind van de Via del Mare bij een splitsing van (grote) wegen met middenbermen waar we niet verder kunnen en mogen. Het is inmiddels 12u00 dus we besluiten Lido di Ostia te gaan bekijken en cappuccino te nemen met een brioche in een deftige bar met kunstwerkjes van sandwiches en gebakjes; kosten eur 2,=!  Lido di Ostia is een mooie badplaats met een paar fraaie winkeltjes in de promenade. Het dorp strekt zich kilometers langs zee uit met mooie huizen en appartementsgebouwen. Nergens hoger dan 4 verdiepingen. Er zijn maar weinig publieke stranden; het is een bijna aaneengesloten rij van zogenaamde bagni /(strand)baden. Ze zijn heel mooi aangelegd met gras, bloemen, palmen, hier en daar een zwembad en mooie terrassen aan zee. Ondanks de lekke band van Ria zijn we op tijd terug op de camping en gaan Ria en ik naar zee om een half uurtje in de golven te dobberen: heerlijk !!  Even opdrogen in de wind op het donkere zandstrand met miljarden glinsterende zilveren spikkels; boek van Rosita Steenbeek erbij: Thuis in Rome erbij en ik geniet al bij voorbaat van de bijzonderheden van Rome, mijn meest favoriete stad. Ik ben er dichtbij !!
Donderdag 29 mei Hemelvaart. De hemel wordt hier heel druk bevaren, iedere minuut een vliegtuig dat op Fiumicino/da Vinci gaat landen. Ria, Chris en ik wandelen de ca 2KM langs zee naar metro Christoforo Colombo. Je ziet weinig van de zee vanwege alle afsluitbare bagni maar het is een lekkere wandeling in de zeelucht. De nog nette metro staat klaar en brengt ons binnen 15 min voor eur 1,50 naar Ostia Antica, de oude havenstad van Rome. De entree normaal is eur 11 maar voor 65+ ook hier gratis. Het is een mooi park vol pijnbomen waar het goed toeven is, ook als het heet is en dat is dus (ook) anders dan in Pompei. Je mag overal rondlopen over het gras tussen de resten van de oude haven- en handelsstad. Er zijn nog diverse vloermozaïeken te zien in de thermen, maar vooral rondom de Piazzale delle Corporazioni waar 70 handelshuizen contacten onderhielden over de hele wereld. In de grotendeels goed geconserveerde mozaïeken staan hun deviezen en emblemen, die laten zien wel beroep zijn uitoefenden, oa breeuwers, touwslagers, reders, graankooplieden, etc. Ook staat er waar zij vandaan kwamen zoals bv Arles, Alexandrië, Narbonne, Carthago.

De tempel (waar nog de vloer en 2 zuilen van over zijn) in het midden van het fraaie complex is gewijd aan Ceres, ook wel Augusta Annona de tot godin verheven keizerlijke voedselvoorziening. Ostia was een vestiging van de Annona en wel die van de bevoorrading van Rome. We ‘doen’ de helft van het park en lunchen op het koele terras met een dubbelgeklapt pizzabroodje (piadine) met zucchini/ courgettes en kaas. Dan lopen we nog even het museum binnen waar veel gevonden beelden staan.  Dit is de derde keer dat ik hier ben en ik vind het nog steeds erg mooi en boeiend. Zaterdag gaan we weer hier naartoe voor de andere helft.  ’s Avonds na een heerlijke worstjes-met-bonenschotel, terwijl Chris weer de hele afwas deed, hebben wij dames nog een strandwandeling gemaakt, er is niemand op het strand en er is nergens een gelegenheid om iets te drinken, alle bars en bagni zijn al gesloten. De Italianen vinden het te koud en het waait nogal.  We zien de zon donkeroranje ondergaan boven Rome, dus morgen weer mooi weer.
Vrijdag 30 mei 2014 Vannacht besloten dat ik de scooter ga verkopen en een electrische fiets aanschaf.  Na overleg dat we een dagje rustig aan doen, gaan we fietsen door het bos van Castelfusano waar de villa van Plinius, die de verwoesting van Pompeii beschreef, staat. We hebben de villa niet gezien want er staat een hek om het terrein. Toch eens kijken of hij niet te bezichtigen is. Bij een grote discount winkel een leuke beker gekocht met de Italiaanse vlag; er was ook een heel leuk klapstoeltje met op de zitting bezienswaardigheden van Rome, maar meenemen op de fiets was me te lastig. Toen op zoek naar Ostia maar dat was weer langs een smalle drukke weg en daar had ik geen zin in; t moet wel leuk blijven dat fietsen hier. Op naar de supermarkt waar ze ook verse vis verkochten die duur moest worden betaald, maar Knier kocht 2 flinke forellen. He, he, eindelijk kom ik van wat blikjes worteltjes met doperwtjes af.  De zon was  heet dus Ria en ik zijn lekker gaan zwemmen in de frisse en flink golvende zee. Chris en Lijn gingen fietsen en hoorden dat er een spoorwegstaking was van 9 – 5 dus maar goed dat we niets van plan waren.
Zaterdag 31 mei 2014, weer wandelend naar de metro Colombo/us en naar Ostia Antica. En weer staat de trein klaar…   Het is niet echt heet, alleen als de zon schijnt, prima weer om de andere helft van dit mooie park te bewandelen en bekijken. Weer prachtige overblijfselen gezien en veel foto’s gemaakt die ik waarschijnlijk al had. Na terugkeer in Castelfusano, waar de camping is, aan het strand aperol spritz gedronken; we kregen er sandwiches tomaat/mozzarella bij, chips en pinda’s en dat voor eur 4,=.
Zondag 1 juni 2014 naar Rome: finalmente ! Met de fiets naar het station, fietsen naar binnen, de metro staat klaar. De verbinding is goed; het is 45 min vanaf metro/ferrovia Colombo via S Paolo/Piramide naar t Colosseum. Via Piazza Venezia, langs de Tiber geslenterd, naar het Sint Pietersplein om de paus te zien, met nog een paar duizend andere wereldgenoten.
Hij spreekt luid en duidelijk dus ik kon een heleboel verstaan. Toen achter de massa aan naar het Castel St Angelo en de mooie brug over de binnenstad in. Op een terras aan de Via della Pace, achter het Piazza Navona een heerlijke pizza gegeten
met uitzicht op de halfronde gevel van de Chiesa Santa Maria della Pace die bijna tegen de Santa Maria dell’Anima aan is gebouwd (of andersom) waar de enige ooit Nederlandse Paus Ferdinand van de Ey(s?)den van Duquesnoy (1594-1643) ligt. Die kerk heeft een beeldschoon torentje. Op de hoek wordt muziek gemaakt en we zitten te genieten, lekker in de schaduw want het is behoorlijk heet in de zon tussen de gebouwen. Weer aan de wandel via het Pantheon waar een drom mensen voor staat te wachten, naar het Forum Trajanus waar je (nu?) overheen wandelt. De grote straat langs de fori imperiali is nog steeds autovrij en er zijn tribunes gebouwd voor een militaire parade morgen. Het is heerlijk om daar langs te wandelen richting het Colosseum, dat gedeeltelijk in de lappen staat. We rollen rozig van de zon en de heerlijke pinot grigio, voldaan de metro in.
Maandag 2 juni, een lummeldagje, boodschappen en naar het strand.  Om 8 uur werd het al erg druk aan zee; de Italianen hebben vrij. Overal op de rotondes staat politie om het verkeer te regelen; je rijdt hier nl nogal kriskras door elkaar. Fietsen langs zee is dus nu niet leuk en we gaan weer door het bos van Castelfusano naar de supermarkt. Er wordt veel gerend en gefietst en ook op het strand is het bomvol. De zee is een stuk rustiger en het frisse windje maakt het heerlijk strandweer. Gelukkig zijn we op deze camping gebleven en toch niet naar Flaminio Village in Rome gegaan. We besluiten hier nog langer te blijven staan omdat de verbinding naar Rome erg goed is.
Dinsdag 3 juni 2014: weer naar Rome. Via het Colosseum en de grote triomfboog, die beiden half in de lappen staan, het Forum Romanum binnengewandeld. Het was warm dus meteen naar boven de Palatino, waar het allemaal begonnen is, opgeklommen. Daar zie je de resten van een huttendorp waarvan gezegd wordt dat Romulus daar heeft gewoond en Rome heeft gesticht. Er staan nog enorme muren van paleizen en sportcomplexen, je ziet de contouren van de arena boven en het circo massimo, de grote renbaan, beneden. Prachtige vergezichten over Rome en in de verte de thermen van Caracalla. Tijdens de lunch tegenover het hotel waar Chris een paar jaar geleden is geweest met zijn zoon, tegenover gebouwen van de Europese Unie, zag ik dat het entreekaartje ook (2 dagen) geldig is voor het Colosseum. Dus óp naar dat machtige gebouw waar we met het kaartje snel naar binnen konden. Je wordt via een tentoonstelling van mooie antieke vondsten geleid voordat je de indrukwekkende arena binnenstapt.  Moe, voldaan en stoffig de metro in en bij de camping nog een uurtje naar zee.
Woensdag 4 juni, week 10 gaat in. Ria en ik gaan naar Rome en Chris bereidt de bbq voor. We beginnen de wandeldag op het piazza del Popolo en bewonderen weer eens de Caravaggio’s in de kerk waar nog net een mis aan de gang was. We lopen de Spaanse trappen op, gaan natuurlijk even erop zitten. De fontein van vader Bernini wordt gerenoveerd, zoals zoveel monumenten; gelukkig maar. Langs de villa de Medici, wandelen we het park op il Pincio in. Het is er heerlijk vertoeven, vooral bij het mee, waar geroeid en gegeten wordt. Ik wist niet dat schildpadden vogels eten, brrrr. Even door het huis van Raphael (dat nu een kindercreche herbergt) gelopen, 2 minuten binnen gezeten in het sousterrein van de Villa Borghese waar je 2 dagen van te voren moet reserveren om het museum in te mogen. Er was geen bijzondere tentoonstelling en de huiscollectie heb ik al eens gezien; vooral de prachtige beelden van Canova zijn de moeite waard. De Spaanse trappen weer afgedaald en op weg naar de Trevi fontein, waar we natuurlijk een muntje in hebben gegooid want we willen hier absoluut terugkomen !

Genoten van een hele mooie crema di caffé met een taartje met vanillecreme met een vleugje citroen en pijnpitjes. Met een ijsje van perzik en sinaasappel op de vuist naar het quirinale waar de regering zetelt. Via de Via van de 4 fonteinen en de Via Nazionale naar de Basilica Santa Maria Maggiore waar Prinses Irene is getrouwd. De achterkant is heel indrukwekkend maar de enorme trap is afgesloten door hekken. De voorkant is ook moi en grootds en het interieur is prachtig, vooral het plafond, de mozaïeken en de cosmaten vloeren (een mozaïekvloer op een bepaalde manier gelegd). De diverse kapellen zijn zeer fraai en ook de crypte waar een mooi standbeeld staat van een knielende Pius IX in aanbidding voor de schrijn met enkele overblijfselen van de kribbe van Jezus. Er stond nog een groepje priesters te zingen. Na ca 20KM lopen in een zeer warm en stoffig Rome weer naar de frisse zeelucht op de camping waar Chris alles had geregeld voor een heerlijke bbq.
Donderdag 5 juni (hopelijk) naar de Musei Vaticani en de Sint Pieter. Helaas stond er (zoals verwacht) al een enorme rij voor de musei en we wilden niet 1,5 uur staan. Een gids vroeg Eur 46,= voor een Engelse tour langs de highlights van de musea, de Sixtijnse kapel en achteringang bij de Sint Pieter, alleen een snelticket voor entree musei kost Eur 32,=. We besluiten eerst bij de Sint Pieter te gaan kijken. De rij is daar nog langer maar gaat vrij snel; na een half uur zijn we binnen en ‘verbazen’ ons over de pracht en praal, ook in de schatkamer. En ik verbaas me over de schrijfwijze van 14 nl XIIII, ik heb geleerd XIV….   Er is een mis aan de gang met vele hoogwaardigheidsbekleders dus we mogen niet helemaal naar het Bernini-baldakijn.
We slenteren een uurtje rond en lopen tussen de duizenden stoelen op het plein richting Trastevere, waar we op een terrasje een heerlijke pizza eten. De Santa Maria in Trastevere, de oudste Maria-kerk in Rome met schitterende mozaïeken wandelen we door en gaan richting de Ponte Rotta, een overblijfsel van een eeuwenoude brug die bij het Tiber-eiland ligt.
 
Overgestoken naar de 2 tempels tegenover de Santa Maria in Cosmedin
 
 
 
 
 
 
 
met de bocca de la verità,
 
 waar je nu weer gratis je hand in mag steken. Ik betaalde 2 jaar geleden 50 cent. Opeens scheuren een paar geblindeerde auto’s met sirenes dwars door het andere verkeer: oei, beroemdheden en wij hebben ze (net niet) gezien.  Midden boven het Circo Massimo genieten we van het Belvedere op het Palatijn, daar waar het ooit begon.   Chris en Ria zijn moe dus we gaan daar de metro in naar onze huisjes op wielen om in de frisse lucht te genieten van een glas wijn uit de Castelli Romani streek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten