dinsdag 7 juni 2016

5 juni 2016 Osimo Onweer Orsini Ongelukje

Zondag 5 juni 16 rijden we de groene route door de Monte Conero een regionaal park, een berg van wit krijt met prachtige stranden.
We stoppen in Sirolo waar je een bella vista hebt over de baai - helaas wat waterdamperig


maar waar je helaas de 2 rotsen in zee die de 2 gezusters genoemd worden niet meer ziet. Daar zijn we al voorbij.
Deze kust kan niet in de schaduw staan bij de costiera Amalfitana tussen Napels en Salerno ....  maar langs een verder nogal platte kuststrook is dit heel bijzonder en de witte aarde - ook te zien in de weilanden rondom - is erg mooi.

Nog even een loopje door het kleine stadje - 1 straat eigenlijk



en dan door naar Ancona; het is vrij druk in de stad en geen parkeerplaats voor campers te vinden. Ik had het wel gehad en Marian hoefde niet perse; dus ... verder....

In mijn Ditty-boekje van Le Marche vond Marian een Agriturismo in Camerano waar men de zogenaamde Rosso di Conero, een rode wijn van dit nationale park, produceert.
Daar wilden we meer van 'weten', maar helaas was de azienda op de berg net buiten Camerano gesloten. Ik had een mooi bedrijf gezien met streekproducten dat wel open was: Camuria - de oude naam voor Camerano.

   het oude huis

Het bleek net 2 weken geleden geopend door de knappe gebr. Gatti die hun wijnbergen een paar KM verderop hebben.  Een erg mooi complex.
Er stonden eigen wijnen;

en van een bevriende boer verkopen ze kaas en worst. We kregen een glas rode wijn, een cappuccino, brood, worst en rauwe ham.
In het oude huis uit 1894 zijn totaal 13 appartementjes ingericht die men ons liet zien

  

en er is een mooi zwembad.


Ik vroeg of er een camperplaats was, maar daar is geen vergunning voor (te krijgen). Nog even gepraat over reclame maken in Nederland en toen we weggingen, kwam sig. Gatti naar me toe en zei dat we best mochten blijven met de camper als we wilden; maar dat was niet onze bedoeling. 
We wilden naar Osimo, ook boven op de berg...
We reden recht een flinke zwarte onweersbui in en plotseling sloeg de bliksem naast mijn auto in, althans zo leek het, links naast me in de berm een flits en een klap; ik schudde een beetje .. pffff

Het was inmiddels siesta dus in Osimo was alles dicht en verlaten. We wandelen langs enorme stadsmuren

             

naar een park met plein met schitterend uitzicht.
Het is een mooie stad met grote gebouwen en vooral veel palazzi; grote stads-paleizen. Het theater was open omdat er een groep meiden aan het oefenen was voor de avondvoorstelling. 
Een erg mooi theater met allemaal muppet-balkonnetjes.


        

                                  

Het museo civico in het Palazzo Capana bleek open en er was een tentoonstelling van de kunstverzameling van de moeder van Vittorio Sgarbi, een hele bekende schrijver en criticus, voor zover ik het begreep mn van de politiek. In de hal staan wat poppen die zijn moeder voor moeten stellen, heel grappig....


 en dit is Sgarbi zelf

Er zijn prachtige schilderijen


hei!! weer eens een Orsini


hele mooie marmeren beelden; deze dame bv met opengewerkte omslagdoek, heel knap gemaakt


en deze soort wassenbeeldenkopjes - uit de 18e eeuw, zegt  Marian.


De Dom lijkt nog steeds gesloten,




maar onder de poort zit een man die ons wijst op de Doopkapel uit de 17e eeuw en daar het licht voor ons aandoet.



Vandaar uit kunnen we aan de achterkant de dom in;



en ja hoor daar is weer een crypte met enkele sarcofagen





In het gemeentehuis staan allemaal beelden zonder hoofd en men noemt de Osimanen dan ook wel Osimani-Decapitati, vrij vertaald: kippen zonder kop .... zoals een verpleegster en een brandweerman ons vertelden

         

Toen bleek dat we met de campers dwars door het oude centrum naar beneden moesten. Marians camper paste er precies door maar mijne heeft een iets langere neus dus.... krrrrrk daar ging mn slaapkamerraam.... ondanks het sublieme loodswerk van Marian .... purtroppo.... het bleek later dubbel 'glas' te zijn en alleen de binnenkant was geknapt. Geen lekkage in de volgende onweersbui die dag...... zwarte wolken over mij ......

We zijn naar Stazione Genga gereden waar de bus naar de grotten van Frasassi vertrekt.





Het is een hele 'kermis' van allerlei stalletjes met allemaal hetzelfde eten, dezelfde souvenirs en gezamenlijke overdekte terrasjes.


Er is een toiletgroep met ca 7 toiletten voor dames en voor heren; die zelfs na een erg drukke dag nog schoon uitzien.

Je mag op de enorme parkeerplaats gratis met de camper overnachten.  Voordat we gingen slapen, hebben we bij een Belg die nu hier woont, frites gegeten 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten