dinsdag 3 september 2019

31 augustus, en 1 september 2019

zaterdag 31 augustus 2019
Geen alarmerende berichten uit de bloedonderzoeken zei op 26 augustus jl de oncologe/interniste - van wie ik afscheid heb genomen omdat ze naar UMCG gaat - dus:
de camper ingepakt en op naar Drenthe!
Om 12u00 afgesproken met Susanna - een nieuwe solo die ik dus nog niet kende - bij camping Vledders in Schipborg bij Zuidlaren.
Ik was er om 2 voor 12; er stonden al twee caravans voor de slagboom. De toegang is zo smal dat er dan niemand meer langs kan.
Na enige tijd wachten, begreep ik in de receptie dat je eerst een plek 'moet' uitzoeken op de vrij grote camping. Dat kan dus even duren als de bejaarden aan de wandel gaan en overleggen.

Achter mij kwamen telkens campers en caravans aansluiten op de smalle toegangsweg, zodat er niemand meer langs kon. Niet handig.... maar deze drukte hadden ze niet verwacht....  uuhhh
Ik kon nog 3 plekken uitzoeken aan het 'einde' van de camping dus ging snel kijken om de stoet niet langer op te houden. Overleggen hoeft niet...
Toen ik terugkwam stonden de caravans nog voor me dus die namen inderdaad ruim de tijd om te beslissen; ach ja....
Ik kon gelukkig nog een stukje achteruit rijden en met enig gemanoeuvreer terug via het smalle wegje naar de 'achteringang' van de camping.
Janneke was ook al gearriveerd en volgde na ca 15 minuten.
Susan was nog iets verderop op een 'gezellige' hondencamping, maar kwam ook binnen een half uur.

We hadden ruime plekken;  vlakbij de zwemplas


het was erg warm (30+) en Janneke en ik hebben heerlijk gezwommen in de grote plas achter onze campers.


Daarna heeft ze ons een sight seeing tour Zuidlaren gegeven. Een aardig brinkdorp met heel veel grote bomen: overal dubbele rijen langs de weg en op alle veldjes en pleinen stonden ze in groepen dicht op elkaar: heel mooi. 


 


Het reed helaas veel verkeer door t dorp, ook langs alle terrassen, maar we moesten ons wel op een terras laven met die hitte...


Leuke route teruggefietst langs Robbie die aan de Drentse Aa een uitspanning heeft, met dezelfde naam. Een mooi glooiend terras aan het smalle riviertje.  

De liefde van De Drentsche Aa  

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen, lucht, huis, gras, boom, buiten en natuur

Helaas was er niemand die voor me kookte dus moest ik zelf de reeds thuis bereide groentencurry opwarmen; met een beetje bloemkoolrijst erbij. 
Nog lekker warm om een poos buiten te zitten en toen heerlijk geslapen in de knusse camper.

Zondag 1 september 2019. na een flinke onweersbui 's nachts, een stuk frisser, maar gelukkig droog. Dus op de fiets naar Anloo, waar de Magnuskerk staat. 
De romaanse Sint-Magnuskerk is gebouwd rond 1100. De kerk is genoemd naar Magnus, bisschop van Trani, die na zijn marteldood heilig werd verklaard. Onderzoek van de archeoloog Albert van Giffen heeft aangetoond, dat er al houten voorgangers van deze kerk op deze plek hebben gestaan. 
De kerk was oorspronkelijk een eigenkerk van de aartsbisschop van Utrecht, die hier recht sprak. Later werden er in deze kerk zittingen gehouden van de Etstoel, het hoogste Drentse rechtscollege. 
Op de muren zijn 13e-eeuwse fresco"smet voorstellingen uit het leven van Maria: de Annunciatie, de Visitatie, de geboorte van Christus en de Vlucht naar Egypte. Het koor dateert uit de 14e eeuw.
De toren is een zadeldaktoren en dateert uit de 12e eeuw. De spitse dakruiter is in 1857 geplaatst, de trapgevels - die er niet lijken te horen vind ik - kreeg de toren in 1894. 
En de (voor)ouders van Peter1 zijn hier gedoopt.
Zoals gewoonlijk in NL, is de kerk gesloten. 


Aan de overkant  de Koningsherberg in Anloo voor de koffieochtend van de solo's van regio Noord, die iedere eerste van de maand wordt gehouden en altijd goed wordt bezocht. 
Er waren ca 30-35 oude en nieuwe bekenden aanwezig.


        3 van de 4 Zwollenaren                   en oa Susanna

De koffie was lekker en de sfeer uitstekend, evenals het ons bedienende jongmens.
Na de lunch - een kop goed gevulde mosterdsoep (rechtsonder op de tafel op foto 2 te zien) met worst, spek, wortel, prei etc en dus op snert leek, maar wel naar mosterd smaakte - gingen we naar het Bostheater de Speulkoel net buiten het dorp, om het kerkhof.... heen......

Daar trad eerst een Groningse verteller/zanger op die in Veenkolonie-dialect vertelde en zong. Hij was geboren in 2e Exloërmond. Begeleid door een jonge man ook op gitaar, vertelde hij over het ontstaan van zijn teksten op een hele smeuige manier, vol humor.


 Toen kwam een man die in t Fries zong, hij had een mooie en duidelijke stem



Daarna kwam Otto uit Bremen met 2 begeleiders; dat plat-Noordduits kon ik het beste verstaan, na het Gronings. Het Fries is nauwelijks te volgen. 
Allemaal speelden ze er gitaar bij; ouderwets dus zonder electra; erg mooi.

             

We konden gelukkig nog enkele stoelen bemachtigen; je kon drinken en heerlijke appelcarré - Maxima koopt er ook naar verluidt - kopen bij een houten stalletje.
De hele voorstelling kostte maar een tientje, en we kregen ook nog groepskorting; het spectakel duurde van 14u30 - 17u30 !! en vond plaats op een open plek temidden van enorme lariksen; hele leuke bomen met uitlopers langs de stammen.


Zo nu en dan zag je een roofvogel en later een vleermuis, en het rook er heerlijk na die regen.

Terug gewandeld naar de Koningsherberg en daar nog met Marjolijn en Janneke gegeten bij andere mensen aan een grote tafel.  Wederom bediend door de leuke jongen; hij maakt lange dagen


een heerlijke amuse: een koud soepje van diverse groenten, een pannenkoek die naar appeltaart rook, errug lekker en Lijn had champignons in bierbeslag, heel ouderwets ...
De tent zat bomvol toen ook nog de hele muziekgroep binnenkwam en even bij ons aan tafel kwam napraten.
Het erg klantvriendelijke personeel zorgde ervoor dat ook zij nog konden eten.
Gelukkig duurde het lang voordat ons eten kwam, want het heeft een hele tijd enorm hard geregend, het stuiterde door de straat... en ik moest nog 5 KM fietsen.
Pas laat weer op de camping na een hele leuke dag




Geen opmerkingen:

Een reactie posten