maandag 31 augustus 2020

26 aug rustdag brr en 27 aug in Würzburg

woensdag 26 augustus 2020: een noodgedwongen rustdag. Een voor mij vreemd woord. We stonden de hele dag nog bij elkaar op de liegewiese

te wachten op de aangekondigde "orkaanbuien" waarvan het hoogtepunt om 12u00 zou zijn. De wind kwam niet verder dan 40 KM/uur; niet zo krachtig als aan de Nederlandse kust. Geen bomen of tenten omver... nix aan de hand. Wel hard genoeg om niet te kunnen fietsen en te koud om in het meertje te zwemmen. Kortom: ook nix te melden. 

Of toch wel: 's avonds zijn we gaan eten in onze 'exotische' strandtent bij de snackcounter. 

    

We bestelden en aten een cheeseburger - met 1 x frites.  En hij was lekker ! De frietjes ook. Gezellig in de klapperende en met enorme stormbanden aan grote bergen dikke stenen verankerde strandtentje met nog 1 oude mevrouw en een heel stel werkmannen, met uitzicht over het meertje, dat kleiner is dan de  Milligerplas waar ik aan woon. Wel leuk om de lichtjes in de huizen aan de overkant te zien.                 

Donderdag 27 augustus op tijd op weg naar Würzburg, wat een hele mooie stad moet zijn. 
We waren om ca 14u00 op camping die Kalte Quelle.... enigszins toepasselijk: de camping zou het weekend vol zitten dus we konden maar 1 nacht blijven, wat achteraf ruim voldoende bleek te zijn. (Van schrik vergeten fotoos te maken).
De camping ligt mooi aan de Main, heeft heel veel plaatsen, vrij dicht op elkaar - dus alle deuren dezelfde kant op (Covid)...-  maar er zijn maar 2 toiletten voor de hele meute en 3 douches, waarvan 2 zonder deur en 1 met een deur die niet dicht kan... heel apart... we hadden het al gelezen op internet maar geloofden het niet: het bestaat dus echt! Het werd wel goed schoon gehouden dus dat was fijn. 
Op het moment van afwassen (het was al heel vroeg donker) viel daar het licht uit en ging ook niet weer aan. Ik heb nog even gedoucht voor een hele euro, maar de camping kostte dan ook maar eur 15,50.  

Het centrum van Würzburg was ca 10KM fietsen, waarvan een (te) klein stukje langs de Main. Je komt het centrum binnen via een oude stenen brug met een paar beelden erop met in de verte de twee hoge torens van de Dom. Het deed me denken aan Praag. 


en een malle fontein
Het interieur van de dom is niet bijzonder: wit gespoten stucwerk dat lijkt op suikerwerk aan plafond en wanden, een paar beelden. Vrij modern ogend alles, en ook moderne schilderijen: niet mooi. De crypte (ik houd ervan) was ronduit kaal en saai. 
Daarna naar de naastgelegen kerk de Neumünster: net iets mooier dan de Dom maar ook niet spectaculair. 

De crypte was iets meer bezienswaardig: er stonden wat sarcofagen van graniet en deze hele mooie waar, naar verluidt, beenderen van de heilige Kilian in liggen.  





Het oorspronkelijk romaanse gebouw is later gebarokkiseerd (zo schrijft de folder) en op 16 maart 1945 grotendeels verwoest, incl de kunstschatten, net als de dom en veel andere gebouwen in Würzburg.  De leuke romaanse torens aan de achterzijde van de dom zijn later ietwat vergotiseerd.....  


en dan is er nog een hele gotische kerk … die ze Kapelle noemen




De stad kan ons niet erg bekoren en alle terrassen zitten vol (het is ineens erg warm) dus we peddelen weer naar de camping, hopend op een mooiere route langs de Main, maar helaas..
Gelukkig kunnen we nog een poos buiten zitten en genieten van het uitzicht op de wijnbergen heel in de verte en rondom ons


waar de Frankenwein ontstaat die gebotteld is in de zgn bocksbeutel fles.  
We zijn niet onder de indruk van Würzburg, noch van de camping dus op zoek naar de volgende bestemming. 
Het is weekend en dan gaat men blijkbaar en masse naar de camping. De meren moeten we dus mijden en gaan voor de stadscamping in Innsbruck. Men doet niet aan reserveren dus op de bonnefooi.
Weer een grens over ...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten