vrijdag 9 november 2018

3 november 2018; el Escorial en back home

Zaterdag 3 november 2018: met de bus naar El Escorial in het leuke stadje San Lorenzo de El Escorial.




 



Het El Escorial is een immens groot complex van abdijkerk, klooster, kasteel en vooral een schitterend mausoleum gesticht door Philips II, gewijd aan San Lorenzo, de heilige die geroosterd is en dan ook vaak wordt afgebeeld met een rooster in de hand.


In het grote en erg mooie mausoleum zijn 26 graven in marmer van de meeste koningen en koninginnen van de Spaanse Habsburgers en Bourbons
 
helaas mocht er niet gefotografeerd worden. Deze 2 foto's zijn van internet maar geven totaal geen indruk van het schitterende mausoleum.

Dit is de prachtige bibliotheek:
        
      en de gebouwen.... en de blauwe lucht: heerlijke 18-20 grC in november

 
 

 

We wandelen trap op en trap af, totaal bijna 400 treden. Geen foto's en ook op internet vind ik nauwelijks iets van het interieur
De mooie tuinen heb ik alleen door een 'waterig' raam gezien





Op weg naar het vliegveld worden we gewezen op het grootste kruis ter wereld, 152,4 m hoog op een granieten (waar ook het Escorial van is gebouwd, bergrug, 150 meter boven de basiliek. Het kruis van de Valle de los Caidos. Het is een monument voor de omgekomen nationalisten in de Spaanse burgeroorlog, 1936-1939.
De stoffelijke resten van Generaal Franko liggen hier begraven; nog wel want men denkt erover ze te herplaatsen.

 

 We zien de bijzondere skyline van Madrid met de 4 enorme kantoortorens


en komen dan aan op de hele rustige airport.

Vertraging dus genieten van de laatste blikken op Madrid



Mooi helder vliegweer en veel sneeuw te zien op de bergen ten Noorden van Madrid. De captain zei dat hij wel even de vertraging van 45 min in zou halen, plankgas dus en het lukte: op tijd in Amsterdam.
De NS liet het even afweten en stuurde de IC van Almere naar Amsterdam CS.....
Bij de auto aangekomen, was het ramen krabben geblazen, wat een keurige buurman op de parkeerplaats even voor mij deed !  dank u.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten