zondag 4 november 2018

en ZONDER camper naar Madrid !! 30 oktober 2018

             

Dinsdag 30 oktober: om 05u45 met de eerste trein naar Schiphol: regen, regen en koud.... helaas ook in Madrid waar we de hele middag hebben rondgewandeld met gids Bibi, een Nederlandse die via haar kunstgeschiedenis studie in Madrid terecht is gekomen, en is gebleven. 
Ze vertelt zeer gepassioneerd over (de binnenstad van) Madrid met veel geschiedenis en jaartallen; te moeilijk om te onthouden en dat interesseert me ook niet 100%.  
Er zijn veel pleinen waar kloosters zijn afgebroken; veel prachtige gebouwen aangezien Madrid ooit van een kleine nederzetting is opgebouwd als hoofdstand van het koninkrijk toen het hof verhuisde van Toledo naar de 'plaats met veel water onder de grond' - de betekenis van de naam Madrid.  
Het riviertje dat door Madrid stroomt, de Manzanares, is maar een smal stroompje. 

In ons hotel Villa Real op de Plaza de Cortes (2), waar we door mijn toedoen naartoe werden omgeboekt, drinken we een welkomstglas Cava en genieten van het uitzicht van de 5e verdieping op het plein met het Parlement (1) en nog meer prachtige panden, gebouwd in een driehoek.


     
Midden in de driehoek staat Cervantes met zijn creatie Don Quichotte

  
Dezelfde grandeur als van de panden op ons plein, zie je overal in de stad, met brede lanen en op de rotondes grote fonteinen. Veel groen met als hoogtepunt het enorme Parco de Retiro.


In het station Atocha, het eerste en grootste treinstation van Spanje, werd in 1992 na een brand en een verbouwing in de hal een grote tuin met tropische planten en een vijver met schildpadden gerealiseerd; een heerlijke 'wachtkamer'.
NB Op 11 maart2004 was er een aanslag waarbij 191 mensen om het leven kwamen.

 

    het grote en levendige plein Puerta del Sol:

                                             Aan de overkant van het stationsplein, is een
                                             'staande' tuin gemaakt bij het grote Caixa Forum

In het hotel maak ik een rondje langs antieke romeinse mozaïeken; overal hangen ze, zelfs in alle slaapkamers; een klein museum.


           


 

In de ontbijtzaal staan ook vitrines met amphoren


                                                       en die enorme twinkelende kroonluchter
in de strakke eetzaal met de zwarte plastic stoeltjes in dit nogal oude-chique hotel
met een heerlijk ontbijtbuffet, incl Cava

Morgen begint de 3-musea tour in Madrid !   Vamos !!
y Sigueme / follow me ….




Geen opmerkingen:

Een reactie posten