zondag 16 april 2017

2017: 8 en 9 april: Huize Doorn

Zaterdag 8 april na de gezamelijke koffie in de mooie nieuwe tent, met Betske en Nel afpraken gemaakt voor onze trip door Zuid Duitsland in juni.
We starten in Lindau ca 6/6 en kijken vandaar uit wel waar onze campers en e-bikes ons brengen.

Om 13u30 vertrokken we met een groep van 20 fietsers naar Huize Doorn, waar Kaiser Wilhelm II in de 1e wereldoorlog in Nederland, dat neutraal was, om asiel kwam vragen.
Hij werd (niet geheel vrijwillig)  'uitgenodigd' om in Amerongen te logeren; men dacht voor enkele dagen, maar het werd 1,5 jaar.
Zijn gastheer Graaf Aldenburg-Bentinck ging er bijna aan failliet. Er zijn wel mindere AZC's.

  

 



de badkamer en het toilet: niet uit de kast komen maar de kast in gaan ....  eruit ook natuurlijk

                  

kopjes die niet van het schoteltje af kunnen glijden, hoe handig! en de vork die zijn moeder voor Wilhelm had laten maken met een messcherpe linker tand om te kunnen snijden, aangezien hij zijn linkerhand niet kon gebruiken.

  W's kantoor

  de keuken

 

      de paastafel met de bijzonder fraai bewerkte eieren is gedekt


In 1920 kocht Kaiser Wilhelm Huize Doorn voor hfl 500.000,=.
Hij had ca 60 paleizen in Duitsland e.o.; hij mocht 56 treinwagons spullen meenemen naar Doorn, maar dat was veel te klein voor al die bezittingen.
Alles wat in het museum staat is origineel en veel is in bruikleen gegeven.

Wilhelm overleed in 1941 en ligt in het mausoleum in de tuin achter de Duitse adelaar en zijn 5 hondjes (onder de stenen).

                          

Zijn eerste vrouw die al ziek in Doorn aankwam, wilde in Duitsland begraven worden.
De 2e vrouw van Wilhelm, forceerde zichzelf bij hem binnen, maar is na de oorlog beroerd aan haar einde gekomen; ze heulde nogal met de vijand. 
Nou; dat was een flinke geschiedenisles; iets waar ik op school een enorme hekel aan had.

Genoeg cultuur, nu weer natuur: dwars over de Maarnse Berg teruggefietst, een stukje begeleid door een op 5 meter voor onze ogen, dus laagvliegende schitterende roofvogel; en het gezang van veel vogels die ook genoten van de inmiddels door de zon opgewarmde zomerse atmosfeer.

In de grote zaal op de camping hebben we genoten van een heerlijk buffet, maar het geluid van het jazzcombo met zangeres deed mij en mijn misofonie helaas na 3 nummers de zaal ontvluchten, dus toen dit allemaal maar ingetypt.

ZONdag 9 april: met recht een zon-dag: strakblauw begonnen we om 10 uur met het reisplein, ipv de traditionele koffie; dat leek geen handige verandering, maar het reisplein werd misschien wel daardoor massaal bezocht.  Ik vond de overall sfeer dit weekend erg goed: overal zaten mensen bij elkaar en als er al iemand alleen zat, werd hij/zij 'er snel bijgehaald'.
Het gezamenlijke en heerlijke (v/h ontbijt-)broodje, 2 halfjes zodat je 2 smaken kon nemen, was nu een lunchbroodje zodat men langer de tijd had om met elkaar te babbelen en reisafspraken te maken.

Na de lunch was er een flinke wandeling georganiseerd olv een natuurgids, maar wij hebben de hele dag buiten gezeten (ca 25 grC - zeker in de zon) met deze en gene.
Een heerlijke sundae caramel (dat is softijs met caramelsaus) gegeten op het terras en genoten van de traditionele prosecco die Nel telkens schenkt als mijn halfjaarlijkse checks weer goed zijn uitgevallen.
De mooi bubbelende gouden Prosecco was een heerlijke afsluiter van het eerste tripje in 2017: een super lang leuk lekker soloweekend !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten