vrijdag 14 oktober 2016

12 okt 16 Corvey Unesco wereld erfgoed

Woensdag 12 oktober 2016: Betske heeft weer een mooie route gepland die ons eerst naar Unesco Welterbe Schloss/Kloster Corvey voert.

Het is waterkoud en het miezert zo nu en dan wat.

In de kerk worden we rondgeleid door Deborah Engel, what's in a name! Kerk en klooster vielen vroeger rechtstreeks onder de keizer, ipv een regionale vorst. In het alleroudste deel, hier het Westwerk genoemd, t.w. de voorgevel met torens en nog een deel van de kerk,

                

is op de 1e verdieping de zgn Keizerskerk; het deel vanwaar de keizer de kerkdienst kon volgen.
Er zijn nog wat oude muurschilderingen te zien, mede waardoor dit Westwerk behoort tot Unesco wereld erfgoed.
Het later gebouwde orgel in het nieuwe deel/de rest van de kerk wordt momenteel gerenoveerd omdat de loden pijpen zijn vergaan. Er werden vandaag net tv/film-opnames gemaakt.

Afbeeldingsresultaat voor orgel corvey


De kerk is gewijd aan de heilige St Vitus, die voor de leeuwen werd gegooid, maar die likten alleen zijn voeten. Toen is ie gekookt in heet vet, volgens Engel, en zijn botten zijn 'gered' door een adelaar
die dan ook beiden in het beeld zijn verwerkt.















Er zijn 3 altaren waar enkele heiligen beelden staan, maar ook een beeld van Karel de Grote en aan de andere kant van het hoofdaltaar het beeld van zijn zoon Ludwig de Vrome die deze kerk op zijn arm draagt. Er zijn veel engelen; het orgel wordt bv gesteund door 4 enorme exemplaren (zie foto orgel boven)
Dan gaan we het voormalig klooster in dat ooit is omgebouwd tot kasteel. Ook dit slot wordt nog bewoond door een adellijke familie.

We lopen door 1 vleugel kamer in, kamer uit en dan door enkele van de 13? bibliotheekzalen, waar 74.000 boeken staan. De beroemde dichter Hoffmann von Fallersleben heeft hier gewerkt en zijn kamer is nog in originele staat, zelfs de fles wijn en een glas staan er nog.

                                     Arbeitszimmer Hoffmann von Fallersleben

Dan vervolgen we de slingerende fietsroute langs de Weser naar Holzminden, wat niet bijzonder schijnt te zijn dus we fietsen door naar Bevern, naar ook een Schloss van Baron Münchhausen. Het lijkt wel een delftsblauw huisje

                

Dat is alleen in de weekenden te bezichtigen en het kasteelcafé is ook al gesloten. Dan willen we lijken zien, de baron ligt hier in de kerk, maar: je raadt het al: gesloten !!

Dus terug naar Holzminden voor een warm hapje en/of drankje. Dat valt ook niet mee, maar we vinden uiteindelijk een restaurantje waar men van Kroatië houdt en daar blijkbaar ook nog niet zo lang geleden leefde. Ze zijn de duitse taal totaal niet machtig en begrijpen ook niet wat er op de kaart staat en wat er in huis is, vooral wat er niet in huis is....
Na veel 5'en en 6'en krijgen we een gezonde kruidenthee en (semi?) prefab soep met nogal veel knoflook croutons; na het eten wenst men ons smakelijk eten! We warmen flink op en vervolgen tevreden (zo zijn we) onze weg naar de camping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten