zaterdag 19 september 2015

11 en 12 september 2015 - 9/11

 
Vrijdag 11 september 2015 year to date - 9/11
We verlaten de fijne camping in Montjean en zijn om 10u00 bij chateau Serrant - iets verderop gewoon aan de grote weg - waar we de uitgebreide rondleiding a Eur 10 nemen om 10u30.


Eerst hebben we nog tijd om de kapel en de kamers op de begane grond te bekijken. In de kapel ligt Sophie Le Grand, een van de kasteelvrouwen, met haar 2 echtgenoten en de 5 kinderen die ze allemaal heeft overleefd.
Deze 5 kids zijn gestorven aan tbc en zoon nr 6 is ergens op het slagveld omgekomen.
We worden rondgeleid door een redelijk Engels sprekende jonge man, en mogen in prachtige ruimtes rondkijken.
Napoleon is hier geweest met de 2e vrouw in de speciaal daarvoor ingerichte emperor room, met het bekende houten Napoleon bootbed. Alle kamers hebben een badkamer; het is hier goed 'leefbaar'.

 
We gaan via een stenen wenteltrap naar boven naar de personeelskamers; en mogen daarna in de kelder en de enorme keuken kijken waar nog oude gebruiksvoorwerpen staan en tientallen koperen pannen hangen. Het grote fornuis staat, heel modern als kookeiland, midden in de keuken, terwijl de rookafvoer van de kolen onder de vloer door ging naar de mega schoorsteen(mantel).

Er is een mini appartement waar Sophie zich na de dood van de 7 hierbovengenoemde personen, terugtrok. Haar lavendel met groen en wit ingerichte kleedkamer is zeer ruim. Overal in het kasteel staan nog de originele meubelstukken.
In de Grand Salon staat een kostbaar ebbenhouten kabinetkastje dat door een Nederlandse meubelmaker in Parijs is gemaakt: het was alleen om mee te pronken en de enige van de 9 of 10? die gemaakt zijn die nog bij de eerste eigenaar staat; de anderen zijn verspreid over musea in de hele wereld.
Het kastje heeft 32 laden die niet werden gerbruikt.  In het midden achter deurtjes is een klein theatertje gemaakt met spiegels, een vloer van ebbenhout en ivoor (ebbony and ivory, go together in perfect harmony...) met een rotswand van kurk met goud- en zilverdust.

Er is een bibliotheek met 12000 in leer gebonden boeken (totaal zijn er 20000 boeken in het kasteel); waaronder de -of een van de- eerste encyclopedieën. De boeken zijn mooi gerangschikt en het ziet er prachtig uit.
Helaas mogen we binnen geen foto's maken en 7 euro voor een klein gidsje vonden we overdreven, temeer daar we nog tig kastelen gaan bekijken. tsjaa  nous sommes neerlandaises hè .....

Zo nu en dan ontvangen de huidige bewoners - Prins(es) La Ligne - die net haar hondje ging uitlaten - (het sleutelgat zit wat hoog; de kleinere mens van vroeger zal de deur wel vanaf de knol hebben opengemaakt)

nog bezoek in deze salon en in de eetzaal.

Nadat we nog een stukje van de wandeling van de Duchesse hadden gelopen om haar zgn prachtige roze bloembedden - ?? wilde cyclaampjes onder de bomen - te zien, zijn we naar camping Lac du Maine in Angers gereden.

Ook weer een mooie camping met verwarmd zwembad dat nog open was: joepie !!


Na installeren en lunch, op de fiets naar het centre commercial: 30 boutiques en een mega Carrefour waar we bijna 2 uur hebben vertoefd.
Op de camping - eindelijk - lekker in de zon en ik nog een half uur in het zwembad en het bubbelbad.

Zaterdag 12 september 2015: ca 70 baantjes - a 15 meter -  gezwommen en toen begon het te miezeren. Op 300 meter afstand is de bushalte van bus 6 naar het kasteel van Angers centre. 
We stapten uit bij het Kasteel, dat bestaat uit 17 ronde torens van dikke stenen verbonden door muren rond een enorme binnenplaats.

De slotgracht van het kasteel is gedempt en er zijn Franse tuinen in aangelegd


Op de binnenplaats is een kapel gebouwd met daaraan de koninklijke vertrekken.

Een bescheiden optrekje; waarin exposities worden gehouden.
Als je over de muren loopt, zie je een wijngaard, bijenkorven. een hangende tuin met bloemen- en kruiden.
Daar groeien bv nog planten die ook op de Apocalyps te zien zijn.

Er is een enorm L-vormig gebouw langs de muren gezet waarin het wandtapijt De Apocalyps (van Sint Jan) uit 1375 hangt. Het tapijt bestond uit 6 delen van 6 meter hoog en 23 meter lang dus bijna 140 meter waar nog 100 van over is.
Aan het eind van de 18e eeuw vond men het ouderwets, maar halverwege de 19e eeuw ontdekte men de waarde ervan.  Het was erg beschadigd en men is het gaan restaureren, voor zover nog mogelijk en wat er nog van over was.
(Foto's mochten niet gemaakt worden).

Vanuit het kasteel zijn we het oude centrum in gewandeld, met mooie hobbelkei-straatjes en prachtige panden,



bergop ...naar de kathedraal St Maurice.
Maar eerst op z'n frans een galette eten in een creperie: une galette complète de blé noir.


Dat is een donkerbruine pannenkoek, naar binnen gevouwen, belegd met gekookte ham, spiegelei en groene sla.  Lekker. Ik dronk voor t eerst cider artisinal,

(jaahaa stiekem in een kopje)
maar die vond ik naar rotte appels smaken, wat natuurlijk zou kunnen kloppen.

De kathedraal boeide niet, dus verder met de stadswandeling. Overal waren kunstuitingen ivm een cultureel festival, waarvoor veel straten waren afgezet.



In de kop werden door een paar mensen de maskertjes gemaakt die uitgespuugd worden.

Heel gezellig want inmiddels scheen de zon volop en was het meteen weer lekker warm.
We slenterden wat langs de - nogal brede - Maine waaraan Angers ook ligt.  Hier een daar een prachtig gebouw of een 'altaar' dat zomaar ergens in de ruimte, op een parkeerplaats stond.....



Het museum waarnaast een oude kerk is voorzien van een glazen dak waarin de galerie David d'Angers, een beeldhouwer, is gevestigd.




Weer een heerlijke dag in la douce France...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten