Dan op weg naar het Dwingelderveld; het begint te miezeren wat niet de afspraak met het KNMI was.
We fietsen door het bos naar het enorme Dwingelder (heide)Veld. Een schitterende route naar later blijkt; eerst door een bos, te beginnen met deze boom met enorm gezwel. en een enorme paddenstoel met een diam van 15cm+
Zijn kruin ziet er niet echt florissant uit dus hij is goed ziek.
Op de Groote Stille Heide ….zing ik - en groot is die hier - het grootste natte heidegebied van West Europa ... rondom... tot aan de horizon.
De andere hond - Bet - is nog wat jong voor precisiewerk, vertelt hij, ze is ca 1,5 jaar en ligt dan ook aan de riem. We praten wat met Michiel over het begrazen van de door gras en boompjes overwoekerde heidevelden.
Er zijn hier zeker 2 kuddes, samen met enkele 100-en schapen, maar volgens Michiel duurt het nog jaren voordat de heide zich kan herstellen.
Goed werk, want het is echt nodig en de Dwingelder heide is over een jaar of 10 hopelijk weer een prachtig paars kleed. De te begrazen percelen zijn bepaald en geagendeerd (hier en daar zie je ook scharrelkoeien vrij rond lopen); er wordt bv niet begraasd als de kraanvogels !! jaaahaaa echt .... er zijn, en ook niet als de blauwe klokjesgentiaan bloeit, of de wilde orchidee...
Even later zien we de schaapskooi van Ruinen: een prachtig complex met een oudere en een gloednieuwe stal.
Ernaast staat een uitkijktoren waar we niet op klimmen.... We kunnen zo al mijlenver kijken en zien bv 2 heidevennen.
We fietsen verder en komen bij het grote Dwingelder Veld Info Centrum. Binnen zien we Michiel weer en er is heerlijke bio fair trade koffie met koeken van bakker Steenbergen, die we later in het dorp Ruinen zien.
Je pakt wat je wilt en rekent bij vertrek aan de balie af. We kijken nog even rond in het info deel met bv een lijk op poten en een kast die vol staat met lijken op sterk water.
Net voor Ruinen staat de molen de Zaandplatte die draait en geopend is. Beneden is een 2e hands boekwinkeltje en op de 1e verdieping laat de molenaar zien hoe het meel van de zolder komt en in zakken wordt gedaan.
Op mijn vraag of alle produkten die er te koop zijn door hen zijn gemalen, zegt hij: helaas neen, we malen nauwelijks nog.
Op zolder laat de molenares ons zien hoe de stenen werken en alle houten wielen. Ook hoe de molen is opgebouwd uit vele hoortsoorten.
Vroeger werd de molen bewoond en daarom zijn de ramen groter dan in een gewone molen. Als de maalstenen wat afslijten, worden ze eruit getakeld en gutst of freest de molenaar van beneden de groeven er weer wat dieper in.
Ruinen is niet bepaald fraai; ik zie een beeldje voor de kerk en zeg voor de grap: hei, het zusje van Bartje ! Ze lijkt er op! En ja hoor, het is Lammechien, het zusje van Bartje.
Gelukkig is er op de brink een mooi restaurant annex pannenkoekenboerderij (in het achterste deel; de deel dus).
Rondom in de grote voorboerderij zijn de muren grotendeels betegeld met antieke tegels in wit/donkerrood, met randen met dierenmotieven.
We eten heerlijke mosterdsoep met spekjes en een broodje met kruidenroom.
Als we buiten de routepunten zoeken, ziet Marian weer een Jacobsschelp op de ANWB-paal.... ik kom er niet meer af dit jaar .....
dan fietsen we dwars over het enorme heideveld en komen bij een grote telescoop van ASTRON; en JIVE... dat heb ik eerder gezien .. even opzoeken in oude blogs.
Er is nog wel een soort infocentrum binnen, maar verder is het een beetje een aftandse boel.
Een veelbewogen dag !!
Gelukkig een keer niets te kokkerellen en dus ook niets af te wassen.. heel fijn ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten